Chleb w roli głównej

flash Smyków

To nietypowa, ale bardzo ciekawa ogólnopolska akcja, do której przyłączyło się gimnazjum w Miedzierzy. W ramach VI Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole zaplanowano mnóstwo wydarzeń. Całość koordynowały nauczycielki: Edyta Wydra, Aneta Zroślak, Agata Jarzyńska. Największą atrakcją okazała się być wycieczka do pobliskiego Cisownika. Wzięło  w niej udział 20 uczniów klasy trzeciej, którzy poznali tradycję wypiekania chleba na zakwasie metodą naszych pradziadów. Przewodnikiem uczniów był Andrzej Sosnowski z Cisownika  Gimnazjaliści próbowali różnych gospodarskich czynności, np.: tkania na krosnach barwnych chodników, robienia nici z lnu, maglowania materiału. O pracy w gospodarstwie dawniej opowiadały Kazimiera Opala – sołtys Cisownika i Jolanta Wróbel – jedna z mieszkanek. – Uczniowie zostali zapoznani z procesem powstawania chleba od młócenia snopków cepami, mielenia ziarna w żarnach aż do jego upieczenia w specjalnym piecu. Co ważne  wszystko odbywało się zgodnie z tradycyjnym ceremoniałem. W podziękowaniu gimnazjaliści otrzymali  upieczone bochenki – opowiada Izabela Basiak – dyrektor Zespołu Szkół w Miedzierzy.  W szkole w czasie uroczystego podsumowania akcji uczniowie recytowali wiersze Norwida, Bełzy czy Chmielewskiego, których motywem przewodnim był chleb. Pokazali przygotowaną przez siebie prezentację multimedialną z wycieczki do Cisownika i poczęstowali wszystkich przywiezionym chlebem. Dyrektor Izabela Basiak wręczyła uczniom dyplomy i nagrody za udział w szkolnym konkursie plastycznym „Nasz chleb powszedni”. Otrzymali je: Klaudia Kos, Kinga Maleszak, Klaudia Basiak, Wiktoria Kochel i Aleksandra Bartosińska.

Dodaj komentarz