Zabytkowe maszyny i smaczne kulinaria

flash Ruda Maleniecka

Mnóstwo wydarzeń czekało na miłośników historii w Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu.

Jadwiga Makówka – prezes Stowarzyszenia „W Dolinie Czarnej” z Rudy Malenieckiej i dr Maciej Chłopek – dyrektor Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu wspólnie zaprosili na imprezę pod hasłem „Żelazne dziedzictwo. W kręgu dawnych technologii i i tradycji lokalnych”. Sporym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Jadwigę Makówkę, którą wspomagały Aleksandra Mijas, Jadwiga Wesołowska i Maria Budzińska. Wraz z uczestnikami warsztatów przygotowały pyszny smalec domowy, faworki oraz kapustę z grochem. W muzeum odbywały się pokazy starych urządzeń, które wciąż są sprawne i mogą pracować. To jednak nie wszystko. Uczestnicy wydarzenia mogli obejrzeć ciekawą wystawę łączącą fotografie Katarzyny Gritzmann przedstawiające maszyny i ich szczegóły z historycznym tekstem dr. Macieja Chłopka. Historyczny wymiar miał również questing prowadzony przez Marcina Długosza do kaflarni Ludwika Bayera w sąsiednich Machorach. Po powrocie do Maleńca czekały kolejne wydarzenia m.in. wykład dr.Marka Jedynka z kieleckiego IPN na temat działań wojennych na Konecczyźnie. Imprezę zakończyło wspólne ognisko połączone z pieczeniem kiełbasek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.