Jak dokładać do pieca, żeby się paliło

ekoserwis

Za oknem żar leje się z nieba i mało kto myśli o nadchodzącym sezonie grzewczym. Warto jednak już dziś przyswoić podstawowe zasady prawidłowego palenia w piecu. Nie trzeba wydawać pieniędzy, wystarczy zmienić technikę spalania węgla i drewna, by palić taniej i nie kopcić. Z korzyścią dla… nas i środowiska.

Temat czystości powietrza jest wiodącym jeśli chodzi o ochronę środowiska. Od tego, jakim powietrzem oddychamy zależy nasze samopoczucie, zdrowie a niekiedy i życie. Dlatego tak ważne jest to, jak my sami możemy oddziaływać i wpływać na jakość powietrza. Ogromną rolę odgrywa prawidłowe palenie w piecu bez produkowania kopcącego dymu, co pozwala oszczędzić ciepło w domu i pieniądze na ogrzewanie. Wszyscy możemy zrobić coś dobrego dla poprawy jakości naszego powietrza. Nie trzeba wydawać pieniędzy, wystarczy zmienić technikę spalania węgla i drewna, by palić taniej i nie kopcić.

Jak oszczędzać ciepło w domu?

Mieszkańcy zasobów wielorodzinnych z centralnym ogrzewaniem nie zaprzątają sobie głowy, skąd bierze się ciepło w kaloryferze. Tymczasem ci, którzy gospodarują w domach prywatnych są zmuszeni sami zadbać o efektywny i ekonomiczny sposób ogrzewania. Niestety nie zawsze idzie to w parze z ochroną środowiska, czego przejawem są czarne kłęby dymu, jakie wydobywają się z komina. Jak temu zapobiegać? Wiele zależy od tego czym i w jaki sposób palimy w piecu. Zalecaną, także przez Ministerstwo Środowiska metodą jest palenie w piecu – od góry.

Metoda rozpalania w piecu „od góry”

Rozpalanie – załadowany do pieca cały węglowy wsad rozpalamy od góry tradycyjnie drewnianymi szczapami i kulkami papieru zostawiając dolne drzwiczki lekko otwarte, by wywołać ciąg powietrza. W ten sposób powietrze przedostaje się spod rusztu ku górze. Żar pomału schodzi ku dołowi, a dym wydostający się z warstwy zimnego jeszcze opału przechodząc przez żar, ulega praktycznie całkowitemu spaleniu. Do komina lecą przezroczyste spaliny, a ze spalenia dymu powstaje więcej ciepła. Po pewnym czasie, gdy węgiel od góry dobrze się rozżarzy zamykamy drzwiczki dolne, zostawiając szczeliny wentylacyjne w drzwiczkach w pozycji otwartej. Gdy nie ma szczelin w drzwiczkach należy zmniejszyć dopływ powietrza od dołu, pozostawiając uchylone drzwiczki na 1-2mm, zamykając dopływ powietrza przez górne drzwiczki.

Dym powinien się spalać, bo to bardzo kaloryczna część paliwa. Wyrzucanie go kominem podczas stosowania tradycyjnego rozpalania od dołu powoduje kopcenie i niepotrzebne straty ciepła. Paląc tym sposobem zima będzie cieplejsza, tańsza i nie będzie już cuchnąć.

Rozpalanie od góry jest znane za granicą jako prawidłowa technika palenia. W Polsce również przybywa producentów kotłów, którzy zalecają ten sposób palenia w instrukcjach obsługi swoich wyrobów pracujących na naturalnym ciągu. Palenie od góry popiera także Krajowa Izba Kominiarzy.

Ministerstwo Środowiska w poradniku „Czyste ciepło w moim domu ze spalania paliw stałych” wydanym w październiku 2017 po raz pierwszy oficjalnie zaleciło rozpalanie od góry.

Efektywne palenie w piecu (5 zasad)

Wietrz krótko, ale intensywnie

Najlepiej wietrzyć tak, by szybko wymienić powietrze, ale nie wychłodzić ścian, podłogi i mebli. W tym celu należy okna z dwóch przeciwległych stron otworzyć na oścież, robiąc na krótko intensywny przeciąg. W ciągu góra 30 sekund pozwoli on wymienić powietrze w pomieszczeniach, nie wychładzając reszty. Zimne powietrze zaś szybko się nagrzeje. Otwieranie okien tylko trochę na dłuższy czas powoduje zaś duże straty energii i małą wymianę powietrza.

Zasłaniaj okna wieczorem

Nawet jeśli masz najnowsze, najszczelniejsze okna, wciąż przez nie ucieka dużo ciepła. Dlatego, gdy robi się ciemno i nie potrzeba, by były odsłonięte, zakryj je zasłonami, roletami, żaluzjami itp. Samo zasunięcie rolet może zmniejszyć straty ciepła przez okna nawet o jedną piątą.

Nie zasłaniaj grzejników

Z zasłoniętych kaloryferów znacznie mniej ciepła dociera do środka pomieszczeń i wówczas więcej energii potrzeba na ich ogrzanie. Dlatego nie zastawiaj grzejników meblami. Jako że kaloryfery są często montowane pod oknami, jeśli masz długie zasłony, uważaj także, by i one nie ograniczały rozchodzenia się ciepła.

Odpowietrzaj i czyść kaloryfery

Powietrze uwięzione w rurach blokuje przepływ gorącej wody, przez co ciepło nie dociera dobrze z kotłowni do pomieszczeń. Regularnie odpowietrzając kaloryfery, pozwolimy dotrzeć do nas większej ilości ciepła z pieca. Podobnie gruba warstwa kurzu na kaloryferach ogranicza rozprzestrzenianie się ciepła. Dlatego ich listwy należy czyścić.

Obniż temperaturę, gdy Cię nie ma

Jeśli z jakiegoś pomieszczenia przez wiele godzin lub dni nie korzystasz bądź wchodzisz tam tylko na chwilę, by coś zabrać, obniż tam nieco temperaturę – np. o 2-3°C. Przekłada się to na znaczne oszczędności energii, gdyż utrzymanie temperatury niższej o 1°C wymaga aż 6 proc. mniej ciepła.

Dzięki temu będziesz zużywać mniej opału, a co za tym idzie, nie tylko wyemitujesz mniej zanieczyszczeń do powietrza, ale i oszczędzisz pieniądze.

Doraźne sposoby ograniczenia emisji zanieczyszczeń powietrza

TAK

* Opalaj tylko dobrym paliwem

– stosuj pelety i brykiety

– opalaj suchym drewnem

– wybieraj drewno liściaste

– opalaj zgodnie z instrukcją kotła

– stosuj asortyment węgla odpowiedni do kotła

– stosuj dobry jakościowo węgiel

– wykorzystuj eko-groszek

* Rozmawiaj z sąsiadami na temat emisji zanieczyszczeń

* Zgłaszaj straży miejskiej przypadki spalania śmieci w domowych paleniskach

NIE

* Nigdy nie pal odpadów i śmieci

– foliowych opakowań

– plastikowych butelek

– tworzyw sztucznych

– kolorowych opakowań powleczonych folią

– kolorowych czasopism

– szmat, butów, kaloszy, opon

* Nigdy nie pal miałem węglowym

– muł i miał węglowy to produkty o wysokiej zawartości siarki, chloru czy popiołu

– w wielu krajach węgiel tego typu jest traktowane jako odpad i nie jest sprzedawane

Czy wiesz, że…

Niezwykle ważne jest systematyczne korzystanie z usług kominiarza, który oczyści komin z sadzy oraz sprawdzi stan techniczny pieca i jego połączenie z kominem. Nieszczelność pieca lub łączenia z kominem, to najbanalniejsza przyczyna od której piec kiepsko działa.

Dodaj komentarz