
Uczniowie Szkoły Podstawowej im. gen. bryg. Antoniego Hedy-Szarego w Radoszycach wzięli udział w projekcie edukacyjnym „Przygotujmy lepszy świat”.
Była to druga edycja projektu.
Był realizowany od 17 października 2020 r. do 31 marca br. Pora więc na jego podsumowanie. W tym okresie nauczyciele SP w Radoszycach prowadzili interaktywne lekcje dostosowane do wieku uczniów. W sposób teoretyczny, ale i praktyczny zajęcia te pomogły dzieciom zrozumieć zależności między dietą, a kondycją naszej planety.
Uczniowie prowadzili obserwacje, przeprowadzali doświadczenia i eksperymenty, które dotyczyły zjawisk przyrodniczych. Tworzyli notatki z obserwacji, wyjaśniali istotę obserwowanych zjawisk według procesu przyczynowo - skutkowego i czasowego.
Ponadto uczestnicy akcji poznali różne przepisy oparte na składnikach roślinnych. Najmłodsi, wraz z rodzicami, przygotowywali w domu posiłki, których głównym składnikiem było warzywo tygodnia. Były to m.in. pomidor, papryka, buraki, ciecierzyca, jarmuż, brokuł, rukola, cukinia, itp. Następnie fotografowali je, opisywali i przesyłali zdjęcia.
Po przesłaniu zdjęcia, za każde z nich uczniowie i szkoła zdobywali punkty. To z kolei dawało możliwość zdobycia nagród dla szkoły i dla klasy. Szkoła z Radoszyc przesłała aż 7.000 konkursowych zdjęć! Punktowane były także lekcje oraz ankiety wypełniane przez rodziców. Zdjęcia zostały zamieszczone na stronie projektu. To dało SP w Radoszycach dodatkowe punkty w konkursie towarzyszącym programowi.
Ostatecznie SP w Radoszycach zajęła 10 miejsce w Polsce na 673 szkoły biorące udział w projekcie. Serdecznie gratulujemy! Zdjęcia są do obejrzenia na stronie internetowej radoszyckiej placówki.
DAK
Fot. SP Radoszyce
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie