Przez kilka tygodni mieszkańcy gminy Gowarczów uczyli się jak żyć zdrowo. Były zarówno zajęcia sportowe jak i warsztaty kulinarne. Każda z inicjatyw cieszyła się sporym zainteresowaniem.
Przypomnijmy, że pierwsza taka edukacyjna akcja w gminie Gowarczów była możliwa dzięki głosom oddawanym na projekt podczas zakupów w koneckim Tesco. Projekt "Samo Zdrowie w Gowarczowie" stworzyło Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej w Gowarczowie wraz z grupą nieformalną Kreatorki.
Zdrowe porady
W programie znalazły się m.in. spotkania z dietetykiem dla dorosłych i dla dzieci. Podczas prelekcji dietetyk i psycholog Łukasz Piskrzyński bardzo ciekawie opowiadał o zdrowym żywieniu, obalał mity dotyczące diet krążące w internecie i chętnie opowiadał na liczne pytania. Co tydzień w szkole można było wziąć udział w rodzinnych zajęciach fitness które prowadziła trenerka Magdalena Ran – Rokicka. W sali CKiAL odbywały się zajęcia warsztatowe z tworzenia zdrowych przekąsek prowadzone przez kadrę CKiAL oraz panie z grupy nieformalnej Kreatorki Pomysłów. Nie zabrakło też warsztatu artystycznego, podczas którego uczestnicy zajęć własnoręcznie zdobili i wypełniali Zdrowe Przepiśniki. Dwóm ostatnim spotkaniom kulinarnym towarzyszyły Panie z Jupidiet z Końskich, które na co dzień zajmują przygotowywaniem zdrowych posiłków.
Sałatki i koktajle
Podczas czterech sesji warsztatowych dzieci i młodzież samodzielnie przygotowywały świeże sałatki, pożywne koktajle i jogurty, następnie zawijańce z warzywami i dipami jak również pasty kanapkowe. Wszystkie te przekąski są wspaniałymi bombami witaminowymi, pięknie wyglądają i znakomicie uzupełniają codzienną dietę - mówi Elwira Sibiga, dyrektor Centrum Kultury i Aktywności Lokalnej w Gowarczowie, inicjatorka projektu. Jak zaznacza spotkania miały międzypokoleniowy charakter i zachęcały do wspólnego aktywnego spędzania czasu rodziców, dzieci i dziadków.
Przekąski na finał
Finał akcji odbył się kilka dni temu w świetlicy przy OSP w Gowarczowie. Tym razem wszyscy – zarówno rodzice, dzieci i najbliżsi wspólnie przygotowywali przekąski z produktów, które były wykorzystywane podczas warsztatów.
Komentarze opinie