Konecka Ryba powróciła z wielkim przytupem i choć pogoda sprawiła, że koncert Mateusza Ziółko odbywał się w deszczu to było udane święto z rybami z rolach głównych. Gwoździem wydarzenia okazał się konkurs kulinarny, podczas którego serwowano pyszne rybne potrawy.
Aby tradycji stało się zadość przez Rudę Maleniecką przeszedł korowód dożynkowy, w którym delegacje poszczególnych gmin niosły chleb upieczony w kształcie granic gminy oraz wędzonego karpia. Na czele gospodarze czyli starosta konecki Bogdan Soboń oraz starości dożynkowi: Monika Grzegorzyk i Łukasz Szyposzyński. Po mszy świętej wydarzenia odbywały się na placu przed szkołą.
Powodzeniem cieszył się konkurs kulinarny. Ekipy z restauracji: Dworek Korytków z Korytkowa, Markiz z Końskich, Zajazd Podzamcze z Fałkowa, szkół: ZDZ i ZSP nr 3 z Końskich, SOSW w Baryczy oraz panie z DPS w Pilczycy i grupy Rogowianka stanęły do walki o tytuł najsmaczniejszej potrawy przygotowanej z ryby.
Co ciekawe królował sandacz, którego przygotowały aż dwie kucharskie ekipy. Można było próbować zarówno głównych dań jak i przystawek. Jury pod przewodnictwem Sylwii Armady z Wydziału Polityki Społecznej, Oświaty i Zdrowia koneckiego starostwa, prezesa TWRP Wszechnica Konecka miało trudny orzech do zgryzienia, bo potrawy zachwycały zarówno smakiem jak i sposobem podania. Ostatecznie zdecydowano, że pierwsze miejsce należy się zupie rybnej z karpia i jarzyn z kaszą przygotowanej przez Rogowianki, drugie miejsce trafił do Zajazdu Podzamczu za pstrąga w marynacie z bazylią i chilii z ryżem i surówką z selera, trzecie miejsce zajął bulion z sandacza z Dworku Korytków. W nagrodę do zwyciężczyń trafił grill elektryczny, a do pozostałych medalowych miejsc sprzęt kuchenny.
Komentarze opinie