W podkieleckiej Tokarni odbył się VI Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Wydarzenie odbyło się 1 i 2 maja br. w Parku Etnograficznym w Tokarni, gdzie zjechały tłumy ludzi
Czym jest ten Festiwal?
Świętokrzyski Festiwal Smaków to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. Do Tokarni przyjechały gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z daniami nawiązującymi do tradycji regionalnych kuchni. W tym roku nie zabrakło również konkursów i występów zespołów ze świętokrzyskiego oraz z Ukrainy. Wśród stoisk Kół Gospodyń Wiejskich nie zabrakło reprezentantów naszego powiatu. Zestaw regionalnych potraw zaprezentowało KGW „Wąsowianka” w Wąsoszu w gminie Fałków.
Duże zainteresowanie stoiskiem
- Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Tradycyjnie zaprezentowaliśmy potrawy już dobrze znane w powiecie koneckim: kugiel, chleb z dodatkiem nasion lnu i cebulki. Wszystko wypiekane w starym piecu - informuje Elżbieta Matolicz, przewodnicząca KGW „Wąsowianka” w Wąsoszu i jednocześnie sołtys tej miejscowości.
Pogoda sprzyjała, więc stoiska były oblegane i przyciągnęły tłumy ludzi.
Gratulujemy sukcesu!
DAK
Fot. Starostwo Powiatowe w Końskich
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie