Przedszkolaki zwiedziły piekarnię, co nie każdemu może się udać. Zobaczyły maszyny do wyrabiania ciasta i inne zakamarki tej tajemniczej fabryki, która produkuje chleby i różnego rodzaju bułeczki. Michał Szewczyk opowiadał dzieciom do czego służą urządzenia, jak również z kolejnymi etapami wypieku chleba. Przedszkolaki podziwiały jak w ogromnej dzieży mieszano składniki na pszenny chleb. Potem dodawano zakwasów i ciasto wyrastało. Inna maszyna wypuszczała kulki z ciasta, z których robi się bułeczki. Duże wrażenie na dzieciach wywarł ogromny piec, który miał wiele drzwiczek. To właśnie tam wsadzane są chleby, bułki i wypiekane.
O zdrowych składnikach
Gdy już dzieci zyskały fachową wiedzę piekarzy Michał Szewczyk zorganizował im warsztaty. Przedszkolaki wyrabiały ciasto, formowały z niego bułki, rogale, małe chlebki i układały na dużych blachach, na piętrowych wózkach, które wjechały do pieca. Po upieczeniu każdy mógł spróbować własnoręcznie wykonaną bułkę, a nawet zabrać do domu aby pokazać rodzicom. Dzieciaki podziękowały piekarzom i Michałowi Szewczykowi dzięki którym zgłębiały tajniki wypieku chleba na naturalnych i zdrowych składnikach. Właściciel piekarni przygotował także dla dzieci niespodziankę. Każdego przedszkolaka nagrodził słodką, świeżą bułeczką. Za lekcję w piekarni dziękują nauczycielki Edyta Florczyńska, Moniki Olczyk i Grażyny Marczak oraz rodzice przedszkolaków. Dodać należy, że dzieci z Modliszewic realizują program o zdrowej żywności.
Komentarze opinie