Mieszkańcy powiatu koneckiego doskonale znają smak kugla. Nasza regionalna potrawa z zapiekanych ziemniaków z mięsem nie jest jednak powszechnie znana i wciąż budzi zainteresowanie wśród tych, którzy zachwycają się nie tylko jej smakiem, ale i sposobem przygotowania. - Pracowałem w gminie Fałków przed laty. Podczas jednego ze spotkań poczęstowano mnie kuglem. Dziś chciałem, żeby ten smak poznał znakomity mistrz kuchni Aurelio Wilk - opowiada Jarosław Romanowski, mieszkaniec Radomska, pomysłodawca I Dnia Kugla z Czermna. Jak opowiada to właśnie postawienie na zdrowe i tradycyjne żywienie pozwoliło mu wyzdrowieć.
Z pokolenia na pokolenie
Podczas spotkania zorganizowanego w sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Fałkowie można było spróbować tradycyjnego kugla z Czermna, wpisanego na na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który wypieka Bożena Wrzeszcz z Czermna Kolonii. - Przepis na kugiel mam od mojej praprababci. To danie żydowskie, koszerne, które ściśle związane jest z naszą gminą. Nie jest trudne w wykonaniu, ale trzeba robić je zgodnie z przepisem. Ważny jest np. wybór ziemniaków oraz czas pieczenia - mówi pani Bożena. Kugiel chwalił też wójt Henryk Konieczny. - Od zawsze pieczemy go z moją żoną w domu prawie w każdą sobotę. Bardzo lubi go nasza cała rodzina - mówił.
Zdrowy kugiel
Mistrz kuchni Aurelio Wilk opowiadał o znaczeniu tradycyjnej kuchni w zdrowym odżywianiu i wystrzeganiu się w nim produktów zawierających azotany. - Podawanie sobie do organizmu azotanów powoduje to, że nasz organizm ma więcej lat niż jest rzeczywiście - mówił Wilk. - Po raz pierwszy spotkałem się z kuglem. Proces jego powstawania jest mozolny i długotrwały, a dziś w restauracjach potrawa ma być podawana i przygotowywana szybko - opowiadał.
Przepis na kugiel z Czermna
składniki:
3 kg ziemniaków (najlepiej dwóch rodzajów: żółte i białe)
1 kg żeberek
2,3 cebule
szklanka mleka
sól, pieprz
smalec do wysmarowania rondla
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Żeberka pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formę wysmarować smalcem. Piec w piekarniku ok. czterech godzin, choć tradycyjnie polecane jest pieczenie całą noc w piecu chlebowym.
Komentarze opinie