Reklama

Aktywne kobiety Ziemi Koneckiej wybierały potrawy i produkty tradycyjne

20/03/2016 08:51
Wielkim zainteresowaniem cieszyła się już druga edycja Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej, która przyciągnęła do Modliszewic nie tylko aktywne i znane w swoich środowiskach panie, ale również wspierających je panów. - Po frekwencji widać, że ubiegłoroczna edycja organizowana w Rudzie Malenieckiej się spodobała - mówi Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. - Mieszkańcy wsi staraj się szukać alternatywnych form dodatkowych źródeł dochodów, dlatego mogą pochwalić się zarówno potrawami jak i produktami regionalnymi - dodaje. To właśnie potrawy i produkty były głównym tematem forum. Na ich temat dużo mówiła podczas swojego wystąpienia Izabella Byszczewska, prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego skupiając się na formach i zasadach sprzedaży.

Pyszne prezentacje

Najważniejsza jednak okazała się prezentacja i degustacja produktów i produktów przywiezionych do Modliszewic przez reprezentacje poszczególnych gmin. Panie ze Stowarzyszenia Lipianki z Lipy w gminie Ruda Maleniecka częstowały kapustą z grochem. Stowarzyszenie Razem dla Rozwoju Wsi Mikłaków z gminy Gowarczów serwowały pierogi, a Nieformalne Koło Gospodyń Wiejskich z Budów w gminie Fałków zapraszało na pigoły. Te trzy potrawy rywalizowały w konkursie na najlepszą. Konkursowych produktów regionalnych było nieco więcej. Reprezentujące gminę Końskie: Cukiernia "Beza" z Końskich  wystawiła bezę, a Piekarnia "Magda" chleb żytni. Smarkowianki z gminy Stąporków częstowały ciastem drożdżowym, Aneta i Jan Królowie z Pakuł w gminie Radoszyce prezentowała ser podpuszczkowy, a Ryszard Tutak z Fałkowa miód malinowy z własnej pasieki. Mocno wystartowała ekipa z gminy Smyków. Michał Mytkowski z Miedzierzy prezentował boczniaki, Helena i Kazimierz Adachowie ze Strażnicy miód spadziowy, a Stanisław Dróżdż z Kozowa chleb żytni. Gmina Słupia postawiła na pasztet wiejski z pieca od Wiesława Stępnia z Zakładów Mięsnych Polstan. Każdy z uczestników Forum otrzymał kartę do głosowania. Po podsumowaniu okazało się, że produktem wybrano ser podpuszczkowy, a potrawą pierogi.

Za rok kolejna edycja

Impreza okazała się być organizacyjnym sukcesem. - Nie spodziewałam się aż takiego zainteresowania. Było nas na pewno więcej niż się spodziewałam. Cieszę się, że z naszego zaproszenia skorzystały nie tylko stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, ale również osoby prywatne - opowiada Halina Szymańska z ŚODR-u, odpowiadająca za organizację forum. Odbyło się ono w ramach projektu Krajowych Sieci Obszarów Wiejskich. Kolejne spotkanie aktywnych pań już za rok.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do