
Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy poznawają tajniki kuchni portugalskiej.
To dzięki projektowi „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską.
Projekt jest realizowany przez Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Baryczy w partnerstwie z DNA Europe z Lizbony. Ma on na celu stworzenie możliwości rozwoju zawodowego i osobistego dla 12 uczniów - kucharzy SOSW w Baryczy.
- Nauczycielom prowadzącym zajęcia z młodzieżą przyświecała myśl, że odpowiednie przygotowanie uczniów to inwestycja. Teraz czas na kolejny etap - praktyki zawodowe w portugalskich restauracjach - mówi Jan Słuszniak, dyrektor SOSW w Baryczy.
Możliwość odbycia praktyk w innym kraju pokaże inne, nowe perspektywy w zawodzie i da im większe szanse na odnalezieniu się we współczesnym rynku pracy.
- W projekcie tym duży nacisk położony jest również na rozbudowanie kompetencji społecznych uczestników - zwiększenie pewności siebie wobec innych ludzi, wzrost samooceny, otwartość i gotowość do współpracy oraz na wspomaganie rozwoju osobistego uczniów, którzy na skutek niepełnosprawności intelektualnej doświadczali w swoim życiu barier w czynnym uczestnictwie w grupach społecznych - dodaje dyrektor Jan Słuszniak.
Udział uczniów SOSW w mobilności wymaga otwartości na inne kultury i zwyczaje, elastyczności wobec oczekiwań pracodawców oraz umiejętności takich jak samodzielność i kreatywność.
- To często dla naszej młodzieży zupełnie nowa sytuacja, dlatego zadbanie o odpowiednie nastawienie i przekonania uczestnika, jeszcze przed wyjazdem, powinno zaowocować pozytywnymi doświadczeniami podczas samego pobytu za granicą i sprawić, że w pełni wykorzysta szansę, jaką jest mobilność zagraniczna. Młodzież Branżowej Szkoły Specjalnej I Stopnia im. Zdzisławy i Stanisława Bytnarów w SOSW w Baryczy, kształcąca się w zawodzie kucharz, otrzymała odpowiednie przygotowanie przed zagraniczną praktyką zawodową. Przygotowania te, to nie tylko zajęcia językowe, kulturowe, pedagogiczne i gastronomiczne, ale również materialne. Z pieniędzy projektu sfinansowane zostały rzeczy pomocne uczestnikom podczas wyjazdu. Sam wyjazd do Lizbony w Portugalii trwa od 17 maja do 1 czerwca br. - podsumowuje dyrektor Jan Słuszniak.
Fot. SOSW Barycz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie