
Uczniowie ze Szkoły Branżowej I stopnia w Baryczy, kształcący się w zawodzie kucharz, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie.
Podczas kilkugodzinnych warsztatów uczniowie poznawali tajniki kuchni meksykańskiej.
- Młodzież pod czujnym okiem szefa kuchni Michała Węcławka sporządzała rozgrzewającą zupę Taco z ciągnącym serem i nachos oraz queasadillas z kurczakiem i kwaśną śmietaną. Młodzież aktywnie uczestniczyła we wspólnym gotowaniu podczas warsztatów kulinarnych gdzie obierali i kroili warzywa, przygotowywali mięso, smażyli i gotowali - informuje Jan Słuszniak, dyrektor SOSW w Baryczy.
Jak dodaje dyrektor Słuszniak, szef kuchni udzielał dużo cennych wskazówek i trzeba przyznać, że uczniowie słuchali z zaciekawieniem.
- Przydzielał też zadania kulinarne, a nasi uczniowie celująco je wykonywali. Po kilku godzinach spędzonych w kuchni uczniowie mieli chwilę wytchnienia i mogli skonsumować przygotowane dania. Co niektórzy spragnieni wyrazistego smaku doprawiali zupę indywidualnie. Na zakończenie warsztatów każdy z uczniów odebrał imienne zaświadczenie o ukończeniu szkolenia z zakresu kuchni meksykańskiej. Kolejne doświadczenia kulinarne z Szefami Kuchni w Akademii Inspiracji Makro już niebawem - podsumowuje dyrektor Jan Słuszniak.
DAK
Fot. SOSW w Baryczy
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie