
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie ma sześciu nowych członków. Urzędnicy Zarządu Województwa przekazali certyfikaty i szyldy poświadczające przynależność do Sieci, czworgu przedsiębiorcom.
Firma z certyfikatem
Warto podkreślić, że wśród nowo przyjętych wytwórców lokalnej, tradycyjnej żywności znalazła się firma z Pomykowa, w powiecie koneckim. Jest to Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkarskich i Ciastek. Zakład z Pomykowa dołączył do 79 podmiotów – sklepów, zakładów przetwórczych, cukierni, gospodarstw agroturystycznych czy lokali gastronomicznych, zrzeszonych w naszej regionalnej Sieci.
Sieć dziedzictwa
– Przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia teraz 85 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną – informuje marszałek. - Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.
Tradycje kulinarne
– Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia osoby niezwykle zaangażowane w odtwarzanie i pielęgnowanie tradycji kulinarnych regionu - podkreśla członek Zarządu Województwa. - Wszelkie stoiska z żywnością wysokiej jakości są oblegane nie tylko przez starszych konsumentów, u których zapach chleba i wiejskiej kiełbasy przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Smaki te zachwycają również ludzi młodych, dla których stanowią wielkie odkrycie kulinarne.
MARIAN KLUSEK
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie