Włoskie klimaty w środku Końskich? To możliwe! Wiele osób chwali sobie niepowtarzalny smak pizzy, który w "Piecowni" smakuje dokładnie tak jak w Rzymie czy Wenecji. Za przeniesienie cząstki Włoch do Końskich odpowiada Michał Szewczyk.
Wszystko zaczęło się od pasji do dobrego i zdrowego jedzenia. - Wiele razy byłem we Włoszech i bardzo cenię sobie tamtą kuchnię. Kiedy wracałem do Końskich brakowało mi tych smaków i dlatego postanowiłem, że warto stworzyć u nas miejsce, w którym od postaw będziemy robić włoską pizzę, która składać będzie się tylko w produktów sprowadzanych do nas prosto z Włoch - opowiada Michał Szewczyk, który kilka miesięcy temu otworzył w Końskich lokal o wdzięcznej nazwie "Piecownia". Tego, jakie potrawy w swoim piecu przygotowuje Michał można było już wiele razy spróbować, choćby z food tracka podczas wielu plenerowych imprez w powiecie koneckim. Teraz już w lokalu serwuje pizzę, która smakuje tak jak w jego ukochanych stronach: Werony, Wenecji, Kalabrii.
Trzy minuty w piecu
Dla Michała liczą się oryginalne włoskie produkty. To właśnie z nich powstaje zarówno ciasto jak i same dodatki. Regularnie do Końskich trafia np. breasola czyli długo dojrzewająca wołowina, sery na czele z oryginalną mozzarellą, oliwki oraz oliwa pachnąca włoskim słońcem. - Postawiłem na krótkie menu. Gwarantuje ono nie tylko jakość, ale też świeżość. U nas nie ma żadnych sztucznych produktów, wszystko jest naturalne, wyrabiane na miejscu na oczach klientów - opowiada Michał. Pizza wypiekana jest w piecu calabria stworzonym przez zaprzyjaźnioną firmę z podkoneckiego Gracuch, opalanym drewnem. Co ciekawe pizza trafia do pieca na około trzy minuty, dzięki czemu osiąga swój wyjątkowy smak oraz niepowtarzalną miękkość ciasta. W "Piecowni" klienci do wyboru mają krótkie menu, w którym odnajdą swoje smaki wszyscy wielbiciele nietuzinkowej kuchni. Tu nie dostaniemy sosów zabijających smak pizzy, ale możemy wybierać spośród aromatycznych oliw ubogacających całość dania.
[caption id="attachment_27364" align="aligncenter" width="467"] Breasola czyli długo dojrzewająca wołowina trafia tu wprost z Włoch.[/caption]
Jak w domu
Włoskie klimaty można poczuć również smakosze kawy. - Nasza kawa, oczywiście włoska, doceniana jest przez Włochów, którzy regularnie odwiedzają Końskie przyjeżdżając do nas w ceramicznych interesach. Co ważne wracają do nas zarówno na kawę jak i pizzę podkreślając, że smakuje tak jak u nich domu, co jest dla mnie najlepszą recenzją - opowiada Michał Szewczyk. "Piecownia" to już kolejny pomysł na życie przedsiębiorczego mężczyzny. Wraz z żoną prowadzi w Rudzie Malenieckiej "Piekarnię u Szewczyka" słynącą z wypiekania zdrowego pieczywa, od lat działa ze swoją firmą MS Light & Audio na rynku eventowym. Aktywny jest również społecznie jako sołtys Komaszyc, w gminie Gowarczów oraz członek Stowarzyszenia Historycznego "Rudy" zajmującego się m.in. rekonstrukcjami.
Czas na nowe
Już w najbliższym czasie "Piecownia", znajdująca się na koneckiej Targowicy, tuż obok Rossmana, rozszerzy swoje menu. - Pracujemy właśnie na wprowadzeniem do karty makaronów, bo coraz więcej osób właśnie o nie pyta. Myślę, że będzie w czym wybierać i w czym smakować - zapowiada Michał.