
W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach, odbył się XVI Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży z Niepełnosprawnościami.
Konkurs Wiedzy Kucharskiej po raz pierwszy miał miejsce w Kielcach.
I po raz pierwszy w szranki stanęli młodzi kucharze ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy. A dokładnie uczniowie kl. III Branżowej Szkoły I Stopnia: Magdalena Jaworska i Arkadiusz Brzózka z nauczycielkami przedmiotów zawodowych: Moniką Brzozowicz i Grażyną Tomala. W sumie o tytuł najlepszych kucharzy rywalizowało 22 uczniów z 11 Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z całego kraju m.in. z: Bydgoszczy, Łodzi, Żar, Sławna, Kutna czy Skarżyska-Kamiennej i oczywiście po raz pierwszy z Baryczy.
Rywalizacja przybiegała w dwóch etapach.
- Pierwszego dnia uczniowie mieli przygotować dwie potrawy - przystawkę i deser. Na wszystko mieli tylko godzinę. A nazajutrz na uczestników czekał test teoretyczny składający się z 40 pytań w wersji komputerowej - informuje Jan Słuszniak, dyrektor SOSW w Baryczy.
W kulinarnych zmaganiach to jury miało twardy orzech do zgryzienia, a jurorami byli znani w Kielcach restauratorzy, kucharze i hotelarze.
- Dania, które pojawiły się na stole konkursowym były na wysokim poziomie, stąd też głośne i długie były obrady. Podniebienia i serca jury skradły łódeczki z cykorii (SOSW Barycz) sakiewki z szynki parmeńskiej, beza z truskawkami i borówkami czy wytrawne zawijasy z mango. Konkursowe potrawy SOSW w Baryczy to: przystawka „Rybka w łódce” - łosoś na serku śmietankowo-chrzanowym w liściu cykorii z żagielkiem z rzodkiewki oraz deser mini torcik bezowy z kremem kakaowym, udekorowany zawijasami z mango i borówkami. Nasze potrawy cieszyły się dużym uznaniem komisji konkursowej, co zostało również skomentowane w mediach kieleckich- uzupełnia dyrektor Jan Słuszniak.
W tym roku najlepsi okazali się młodzi kucharze ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Łodzi. Na drugim miejscu znalazły się Kielce, trzecie miejsce i nagroda powędrowała do Kutna. Nasi uczniowie otrzymali jako jedyni wyróżnienie. Laureaci i wyróżnieni otrzymali nagrody i upominki ufundowane przez sponsorów wydarzenia.
- Oprócz zmagań kulinarnych organizatorzy zadbali również o integrację uczestników. Wspólna kolacja i dyskoteka dla młodzieży oraz pokaz sushi. W drugim dniu, po konkursie wiedzy gastronomicznej przy komputerach, zorganizowano wycieczkę do Parku Legend w Nowej Słupi. Wszyscy uczestnicy byli pod wielkim wrażeniem sposobu przedstawienia i zainteresowania ziemią świętokrzyską - podsumowuje Jan Słuszniak.
Fot. SOSW Barycz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie