
ZDZ Końskie zorganizował dla uczniów szkół podstawowych "Dni Otwarte". Szkoła prowadzi klasy mundurowe, po ukończeniu których młodzi ludzie mają otwartą drogę do ważnego zawodu. Szkoła ma dobrze wyposażoną kuchnię i zaplecze gastronomiczne, w którym młodzi kucharze i cukiernicy przygotowali różnego rodzaju przystawki.
Już w bramie szkoły uczniowie ubrani w mundury wojskowe, niektórzy z kamuflażem, witali przybywających młodszych kolegów z podstawówek.
Nie od razu obiecywali tę dyscyplinę, ale zapewne w trakcie nauki coś z tego zasmakują. Posmakują również i potraw, jakie na "Dzień Otwarty ZDZ" przygotowali szkolni kucharze.
Teraz serwowali naleśniki z farszem z gyrosa czy mięsa mielonego i mini torciki. Oferował je Tomasz Perus, uczeń trzeciej klasy o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Przy tym podkreślał, że zdobyte umiejętności przydadzą mu się w zawodowym życiu. - Po szkole średniej chcę kontynuować naukę na studiach, jako dietetyk. Zdobyte umiejętności przydadzą się do przyrządzania potraw, bo dietetyk musi umieć gotować - kwituje.
W koneckim ZDZ uczniowie kształcą się w technikum i szkole branżowej. Dyrektor Kinga Ostrowska informuje, że szkoła ma bardzo szeroką ofertę kształcenia. Jak mówi, dużym zainteresowaniem cieszą się też klasy mundurowe.
- Mamy w tym roku utworzony oddział przygotowania wojskowego, który został dofinansowany przez resort obrony. Dzięki wsparciu udało się kupić umundurowanie i zorganizować zajęcia praktyczne i teoretyczne. Obecnie w tej klasie uczy się 25 osób. Ponadto organizowane są dodatkowe zajęcia policyjne i wojskowe, z których mogą korzystać wszyscy uczniowie - mówi dyrektor.
MARIAN KLUSEK
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie