
Panie z KGW w Koziej Woli przygotowały prażoki, a z Radoszyc kugiel. Tymi potrawami zajęły czołowe miejsca na Świętokrzyskim Festiwalu Smaków w Parku Etnograficznym Tokarni, jaki odbył się 22 i 23 maja br.
Jak na Festiwal Smaku przystało, na wielu stoiskach można było pokosztować regionalnych smaków.
Przygotowanych w prosty sposób z surowców spożywczych, jakie są w zasięgu każdej gospodyni domowej. Z tą różnicą, że gotowane według starych receptur.
Powiat konecki reprezentowały gminy Radoszyce i Stąporków. I ich reprezentacje zostały przez jury zauważone i docenione.
W głównym konkursie festiwalu zatytułowanym "Smaki Dzieciństwa" drugie miejsce zajął kugiel przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Znad Plebanki z gminy Radoszyce. Jak przyznają twórczynie tej potrawy, kugiel wywodzi się z kultury żydowskiej. Jak wiadomo w Radoszycach do II wojny połowę mieszkańców stanowili Żydzi. Mieszkali płot w płot, podwórko w podwórko z polskimi sąsiadami. Przenikały się kultury a głównie smaki, jakie snuły się ponad płotami.
Wyróżnienie w konkursie zdobyły prażoki ugotowane przez kulinarne specjalistki z Koło Gospodyń Wiejskich "KW-usie" z Koziej Woli w gminie Stąporków.
Dodać należy, że obie nagrodzone potrawy nadal funkcjonują nie tylko we wspomnianych miejscowościach powiatu koneckiego. Prażoki często są przysmakiem w koneckich wsiach, gdy na stole... zajmują miejsce między potrawami mięsnymi. W Festiwalu Smaków prezentowało się 30 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego.
MAK
Fot. Gmina Radoszyce (zdjęcie główne) i Gmina Stąporków
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie