Przedszkolaki ze Smykowa już wiedzą, ile pracy włożyć trzeba, żeby powstał bochen chleba!
Każdy z nas zajada się smacznym, pachnącym chlebem, bułeczkami drożdżowymi czy ciasteczkami. Mało kto jednak wie, jak długa jest droga od ziarenka do bochenka.
W ubiegłym tygodniu, w ramach projektu „Przedszkole Promujące Zdrowie”, Jolanta Błońska przybliżyła przedszkolakom informacje związane z powstawaniem zdrowego chleba. Wszsycy obejrzeli wspólnie film edukacyjny. Na jego podstawie o piekunki przeprowadziły rozmowę z dziećmi i ułożyły historyjkę obrazkową, która wyjaśniała kolejne etapy wypieku chleba.
Maluchy zapoznały się z ziarnami zbóż, które zmielono na mąkę przy pomocy młynka. Następnym etapem przygotowującym do upieczenia chleba, było odpowiednie przygotowanie miejsca pracy, produktów zakupionych przez rodziców oraz zadbanie o warunki higieniczne. Dzieci chętnie pomagały w odmierzaniu odpowiednich proporcji składników i przesiewaniu mąki do ciasta.
Resztą zajęła się Jolanta Błońska łącząc ze sobą składniki oraz rodzice, którzy zawsze chętnie służą swoją pomocą. Ciasto zrobili z dwóch rodzajów mąk, zaczynu oraz wielu innych składników, takich jak: siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, otręby, czy płatki owsiane. Wszystkie składniki połączono z zaczynem oraz odstawiono je na kilka godzin do wyrośnięcia.
Następnego dnia przedszkolaki ponownie się zebrały w jadalni. Obejrzały wyrośnięte ciasto, a następnie przełożyły je do przygotowanych blaszek. Chwilę później ciasto trafiło do piekarnika na około 1,5 godziny.
- Niecierpliwie czekaliśmy na pyszny, chrupiący, zdrowy i samodzielnie upieczony bochenek chleba. Zapach pieczonego chleba unosił się w całym przedszkolu, co zaostrzyło apetyt wśród przedszkolaków. Aby wypełnić czas oczekiwania na smakołyk, miło spędziliśmy czas na wspólnych zabawach ruchowych. Po wystygnięciu chlebka, każde dziecko zostało nim poczęstowane oraz otrzymało kawałek dla swojej rodziny w domu - informuje Jolanta Błońska.
Był to dzień pełen wrażeń i uśmiechu, a nasze przedszkolaki poznały kolejne etapy powstawania pieczywa. Teraz już wiedzą, ile trzeba włożyć wysiłku, aby wypiec pyszny bochenek chleba. Zajęcia te umożliwiły dzieciom poznanie drogi, jaką przechodzi ziarno rzucone w ziemię do momentu, kiedy wypiekany jest chleb.
W naszej polskiej tradycji, chleb jest symbolem pomyślności i dostatku oraz otoczony jest powszechnym szacunkiem, co staramy się zaszczepić w naszych wychowankach. To nie koniec jednak tego działania. Wkrótce dzieci udadzą się do piekarni, aby tam zobaczyć jak wypiekają wiele chleba prawdziwi piekarze i porównać proces ten z produkcją domową. Który smaczniejszy? - już niebawem ocenią przedszkolaki.
- Dziękujemy rodzicom, którzy zaangażowali się we wspólne działania placówki w szczególności Urszuli Grabarczyk, Monice Szymkiewicz, Monice Kochel oraz Ewelinie Kaczmarczyk - mówi inicjatorka i wykonawca działania Jolanta Błońska, wychowawczyni grupy Tęczowe Misie w Przedszkolu w Smykowie.
Dariusz Kosma
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie