Reklama

Podsumowanie projektu Na gastronomicznym szlaku - tajniki kuchni portugalskiej - staż uczniów w Lizbonie | SOSW Barycz | Klucz do dobrej pracy

Jak już informowaliśmy, dwunastka uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Baryczy kształcąca się w zawodzie kucharz, miała świetną okazję do zaprezentowania swoich umiejętności i nabywać nowe doświadczenia podczas praktyki zawodowej w Portugalii.

W piątek, 14 czerwca w Baryczy odbyło się podsumowanie projektu „Na gastronomicznym szlaku - tajniki kuchni portugalskiej”.

Zdobywali bezcenne doświadczenie

Dwunastu uczniów z Branżowej Szkoły Specjalnej I Stopnia w SOSW w Baryczy, kształcących się w zawodzie kucharz, przebywało na stażu w stolicy Portugalii, Lizbonie. Teraz przyszedł czas na podsumowanie projektu.

- Uczniowie zdobywali staż w renomowanych restauracjach. 12 z nich miało wspaniałą szansę zaprezentować swoje umiejętności, ale też nabywać nowe doświadczenia już w tej praktycznej odsłonie. Pracowali w kilku zespołach od 10.00 do 15.00. Bywało tak, że manager danej restauracji prosił, czy mogliby zostać nawet godzinę dłużej, co dla nas było znakiem, że się sprawdzają - mówił podczas podsumowania projektu Jan Słuszniak, dyrektor SOSW w Baryczy.

Klucz do dobrej pracy

Ten zagraniczny staż był też doskonałą okazją i kluczem do dobrej pracy uczniów SOSW.

- Ponadto w trakcie pobytu w Lizbonie uczniowie mogli poznawać szeroko rozumianą kulturę kraju. Uczestniczyli w wycieczkach i zwiedzili: Sesimbrę, Obidos, Nazare, Fatime, Sintrę oraz samą stolicę Lizbonę. To niezwykłe doświadczenie pozostanie w ich pamięci na zawsze - dodaje dyrektor Jan Słuszniak.

Uczniami opiekowali się: dyrektor Jan Słuszniak oraz nauczyciele Adrianna Przyłucka i Monika Brzozowicz.

Podsumowanie i poczęstunek

Podczas podsumowania tego niezwykłego doświadczenia, uczniowie otrzymali specjalne certyfikaty Europass.

- Dla zaproszonych gości, kolegów i koleżanek przygotowali potrawy z tamtejszej kuchni. Władze samorządu powiatowego w tym dniu reprezentowali: starosta Grzegorz Piec, wicestarosta Jarosław Staciwa, członkowie zarządu powiatu: Danuta Leśniewicz i Dariusz Banasik oraz skarbnik Edyta Drążkiewicz - podsumowuje dyrektor Jan Słuszniak.

Projekt i wyjazd uczniów sfinansowany został z Programu Erasmus+, z funduszy Unii Europejskiej, a wkład własny zapewnił Powiat Konecki.

Fot. Paweł Kubiak

Aktualizacja: 18/06/2024 14:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do