Reklama

Wybiorą wieniec i potrawę

27/07/2019 19:00
Ruszyły przygotowania do święta gminy Słupia Konecka, które odbędzie się w czasie Gminnych Dożynek w niedzielę 25 sierpnia. Towarzyszyć będą im konkursy na najpiękniejszy wieniec dożynkowy oraz najsmaczniejszą potrawę regionalną.

W czasie konkursu na najpiękniejszy wieniec dożynkowy oceniana będzie przede wszystkim zgodność z tradycją w zakresie formy, użytego materiału i techniki wykonania. Organizatorzy z Urzędu Gminy Słupia Konecka postawili na popularyzację wiedzy o dawnych zwyczajach dożynkowych oraz roli wieńca, jako głównego rekwizytu obchodów.
Na konkurs należy wykonać wieniec dożynkowy, który formą i użytym materiałem nawiązuje do tradycji dawnych wieńców dożynkowych, występujących na terenie województwa świętokrzyskiego. Co ważne nie będą oceniane wieńce ozdobione dekoracjami z tworzyw sztucznych - wieńce o formach obcych tradycji ludowej, takie jak: zaprzęgi i inne środki transportu, kula ziemska, studnia, ule, kosiarze i inne sceny rodzajowe.
Tego samego dnia poznamy laureatów konkursu na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Konkurs ma charakter otwarty i mogą wziąć udział podmioty z terenu gminy Słupia Konecka.Oceny potraw w dniu imprezy dokona komisja powołana przez organizatora w dniu dożynek gminnych. Co ważne uczestnicy konkursu powinni zgłosić do oceny potrawy związane z regionem koneckim. Organizatorzy zapewnią miejsca przygotowane miejsca do prezentacji oraz produkty do konkursu do kwoty 200 zł.  Po rozstrzygnięciu konkursu potrawy będą mogli spróbować uczestnicy festynu. Szykuje się więc bardzo smaczne popołudnie.

Zgłoszenia udziału w konkursach należy dokonać osobiście w Urzędzie Gminy w Słupi w pokoju nr 13 w terminie do 9 sierpnia.

 



woyt

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do