Reklama

Bitwa Regionów - kulinarny konkurs Kół Gospodyń Wiejskich

Aż 17 kół gospodyń wiejskich z powiatu koneckiego przygotowało tradycyjne potrawy. Zgromadził je konkurs kulinarny pod nazwą Bitwa Regionów. Panie rywalizowały podczas pikniku z Produktem Polskim i Kuźnic Koneckich.

 

 Na Kuźnice Koneckie zjechało 17 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu koneckiego. I podczas Pikniku z Produktem Polskim i Kuźnic Koneckich panie rywalizowały w mistrzowskim przygotowaniu potraw regionalnych. Takich, co to w swojej miejscowości, najbliższej okolicy wiodły prym nie tylko na świątecznych stołach. Zgodnie z regulaminem imprezy kulinarny konkurs Bitwa Regionów zwycięzca koneckiej edycji będzie reprezentował ziemię konecką w konkursie wojewódzkim, jaki zostanie rozegrany już 12 sierpnia br. Przybywający do parku mogli smakować tradycyjne dania.

 Smaki koneckich wsi

Jacek Toś, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podkreślił, że powrót do tradycyjnej żywności i rezygnacja z marketowych półproduktów ma sprzyjać promocji zdrowego stylu życia, a także pielęgnować dziedzictwo kulinarne regionu. 

Gospodynie z KGW Czarna - Czarniecka Góra przygotowały pięć rodzajów pierogów. Z różnym nadzieniem gotowane lub pieczone prezentowały smaki nie tylko wspomnianych miejscowości ale także okolicy. Była i grochówka i zalewajka, królowa koneckich wsi. Tu  ludzie wykonywali niemal te same prace na roli, której głównym składnikiem był piach lub w fabrykach opartych na przetwórstwie żelaza. Zatem i codzienne menu nie było wyszukanie.

  Koło Gospodyń Wiejskich z Dziebałtowa informuje, że członkinie przygotowały kaczkę pieczoną z szarą renetą. - To kaczka z własnego chowu, którą upiekłyśmy z kwaśnymi jabłkami. Dawniej we wsi kaczki i gęsi miał każdy mieszkaniec w swojej zagrodzie, więc wybrałyśmy bardzo tradycyjny przepis przekazany przez nasze babcie – wyjaśniają. 

Koło Gospodyń Wiejskich z Bębnowa zrobiło tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu, czyli kluski zbójeckie na mchu – informuje Edyta Derlatka. - Kluski zrobione są z tartych ziemniaków i nadziewane boczniakami. Jako mech występuje podsmażony na masełku szpinak i blanszowane różyczki brokułów. Potrawa ma pasować do naszej miejscowości i ukształtowania jej terenu, gdzie domostwa otaczają korony leśnych drzew – podkreśla z dumą.

 Zwycięzcy

Wszystkie koła, które uczestniczyły w finale powiatowej Bitwy Regionów otrzymały dyplomy honorowe, podziękowania za trud i podtrzymywanie tradycji zdrowego żywienia, jaka jest na stołach wiejskich domów. Po latach zachłystywania się marketowymi produktami w próżniowym opakowaniu, wraca dieta dziadków babć i przodków. Warzywa z własnego ogródka pozbawionego sztucznych nawozów, itd. 

Jury podsumowało konecką Bitwę Regionów i orzekło, że pierwsze miejsce, 2.000 złotych i udział w wojewódzkiej Bitwie Regionów zdobywa Koło Gospodyń Wiejskich z Koliszów, za "żeberka po koliszowsku". Drugie miejsce i 1.500 złotych przypadło paniom z KGW Ruda Białaczowska za "goły ziemniaczane". Trzecią lokatę i 1.000 złotych zdobyły gospodynie z KGW Korytków za "gulasz po chłopsku". Nagrody wręczali starosta konecki i Tadeusz Jakubowski, dyrektor KRUS w Końskich.

MARIAN KLUSEK

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do