Reklama

Czym jest stół chłodniczy i dlaczego nie może go zabraknąć w nowoczesnym lokalu gastronomicznym?

Aby odnieść sukces w branży gastronomicznej, należy zwracać szczególną uwagę na jakość i świeżość serwowanych posiłków. W nowoczesnym lokalu gastronomicznym nie powinno zabraknąć stołu chłodniczego. To funkcjonalny sprzęt umożliwiający krótkotrwałe przechowywanie produktów żywnościowych, który można dostosować do własnych potrzeb.

Stół chłodniczy i jego najważniejsze funkcje

Osoby przygotowujące posiłki w lokalach gastronomicznych nieustannie pracują pod presją czasu. Sprawną realizację zamówień umożliwiają nowoczesne i funkcjonalne urządzenia. Jednym z nich jest stół chłodniczy. To sprzęt wykorzystywany zarówno do przygotowywania posiłków, jak i przechowywania żywności w optymalnych warunkach. Obudowa stołu wykonana jest zazwyczaj z kwasoodpornej stali nierdzewnej, która jest trwała i łatwa w czyszczeniu.

W zależności od preferencji można zdecydować się na blat stalowy lub granitowy. We wnętrzu stołu znajdują się zamykane komory chłodnicze przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania żywności wyjętej z lodówki bądź zamrażarki. Korzystanie z tego rodzaju sprzętu pozwala zachować ciągłość łańcucha chłodniczego i utrzymania świeżości oraz wysokiej jakości produktów żywnościowych. Stoły chłodnicze wyposażone są w termostat do ustawiania pożądanej temperatury oraz funkcję równomiernego rozprowadzania chłodu. Rozmiar sprzętu powinien być dostosowany do wielkości kuchni oraz potrzeb pracujących w niej kucharzy.

Stoły chłodnicze i ich zastosowanie w gastronomii

Stół chłodniczy to sprzęt, który znakomicie sprawdza się w pizzerii. Nowoczesne lokale gastronomiczne zwykle oferują pizzę w kilkunastu wariantach. Oznacza to, że kucharz musi mieć pod ręką wiele różnorodnych składników, umożliwiających szybkie przygotowanie zamówienia. Funkcjonalne, chłodzone szuflady dają natychmiastowy dostęp do świeżych produktów i minimalizują ryzyko ich zepsucia. W lokalach samoobsługowych zastosowanie znajdą stoły wyposażone w szuflady przelotowe, które dają dostęp do żywności zarówno kucharzom, jak i klientom. Jeżeli właścicielowi lokalu zależy na ekspozycji serwowanych posiłków, powinien zdecydować się na stół chłodniczy sałatkowy. Dzięki zastosowanym przeszkleniom klient może zobaczyć, jak wygląda jedzenie lub składniki, z których przygotowywane będzie gotowe danie.

W pubach i barach wykorzystuje się również specjalne stoły barowe przeznaczone do chłodzenia napojów. Trwałość i funkcjonalność to cechy, które sprawiają, że stoły chłodnicze stanowią obowiązkowy element wyposażenia nowoczesnych restauracji, barów, stołówek i innych lokali gastronomicznych.

(Artykuł partnera)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do