
Mocno zaostrzone standardy sanitarne to coś, z czym muszą zmierzyć się praktycznie wszystkie restauracje. Można z dużym prawdopodobieństwem domniemywać, że w czasach zagrożenia pandemią i obostrzeń dla poszczególnych branż, kontrole sanepidu i innych służb staną się znacznie częstsze i ostrzejsze. Jeżeli restuaratorzy nie chcą zostać zamknięci na własne życzenie, muszą mocno zatroszczyć się o higienę w swoich lokalach. A to oznacza, że sprzęt za to odpowiedzialny powinien funkcjonować bez najmniejszego zarzutu.
Optymalne wykorzystanie mediów ma znaczenie ekonomiczne. Obniżenie kosztów stałych potrafi decydować o być albo nie być całego przedsięwzięcia w branży gastronomicznej. Jednocześnie mniejsze zużycie prądu pozytywnie wpływa na kwestie ekologiczne. A coraz więcej konsumentów podejmuje swoje decyzje uwzględniając również ten czynnik. Jak prezentują się konkretne liczby?
Według wyliczeń ekspertów z firmy Resto Quality, zastosowanie ciepła z pary wodnej i zużytej, gorącej wody do ogrzania zimnej wody z wodociągów, pozwala zmniejszyć koszty energii o 35%. I to od razu po instalacji dodatkowego modułu w zmywarce! Na tym nie koniec. Zgodnie z informacjami przedstawionymi na stronie https://restoquality.pl/zmywarka-wyparzarka-gastronomiczna im mniejsza wanna i większy bojler, tym lepiej. Przy dużej mocy grzałek zużywa się wtedy mniej prądu, mniej wody, mniej chemii myjącej. A efekty pozostają równie dobre, czystość bez skazy!
Nawet ścisłe stosowanie się do zaleceń producenta nie sprawi, że uda się uniknąć wszystkich potencjalnych usterek. Nie ma jednak wątpliwości, że prawidłowa eksploatacja pomaga zachować żywotność części na odpowiednio wysokim poziomie. Z którymi trzeba obchodzić się wyjątkowo ostrożnie, aby uniknąć wyłączenia zmywarki gastronomicznej z eksploatacji i wysokich kosztów naprawy? Poza opisywanymi wyżej modułami do odzyskiwania ciepła, warto regularnie sprawdzać stan kominów wylotowych oraz wyciągów pary. Odpowiadają one za zwiększenie komfortu pracy i utrzymanie higieny w kuchni, gdyż redukują poziom wilgoci. Skutecznie powstrzymują parę ze zmywarki / wyparzarki gastronomicznej przed przedostaniem się do wnętrza pomieszczenia. Stosunkowo sporym wydatkiem byłaby także wymiana dozowników środków myjących, filtrów oraz pomp płuczących i w zbiorniku wyrównawczym.
(Artykuł promocyjny)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie