
Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach rozpoczął realizację ogólnopolskiej trzyletniej kampanii prewencyjno-kontrolnej, przygotowanej dla pracodawców zajmujących się przetwórstwem mięsa.
W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia ciała.
Do 42% tych zdarzeń przyczyniło się głównie nieprawidłowe zachowanie się pracowników, a do 40% niewłaściwa organizacja pracy. Zastosowanie niewłaściwych urządzeń zabezpieczających lub ich brak był źródłem 18% zbadanych wypadków przez inspektorów pracy.
Inspektorzy pracy ujawnili nieprawidłowości szczególnie w małych zakładach, w których często stosowany sprzęt nie spełniał minimalnych wymagań bezpieczeństwa. Do najczęstszych nieprawidłowości odnotowywanych podczas kontroli należały: niestosowanie odpowiednich środków ochrony indywidualnej, brak lub niewłaściwe urządzenia ochronne przy maszynach, wadliwe działanie lub brak oznakowania elementów sterowniczych maszyn, nieprawidłowości w zakresie oceny ryzyka zawodowego, niewłaściwe przechowywanie i stosowanie substancji chemicznych, brak lub niewłaściwe szkolenia bhp, a także brak lub niewłaściwe instrukcje bhp. W wielu przypadkach prace wykonywane ręcznie, np. załadunek surowca do maszyn, transport surowców i półproduktów między kolejnymi etapami produkcji powodowały zmęczenie i w konsekwencji dekoncentrację. Kontrolujący wskazywali na niewłaściwe planowanie, organizowanie pracy i zarządzanie pracownikami . Takie warunki pracy stanowiły poważne zagrożenie wypadkiem.
Te dane z kontroli PIP w związku z badaniem okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy były jednym z argumentów za uruchomieniem projektu „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, który inspekcja pracy będzie realizować w latach 2019-2021.
Celem kampanii jest zmniejszenie zagrożeń w masarniach i ubojniach, poprawa stanu przestrzegania prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania swoich przedsiębiorstw do obowiązującego prawa w ramach samokontroli.
Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach zaprosił przedsiębiorców do udziału w programie prewencyjnym i szkoleń. Pracodawcy, którzy przystąpią do udziału w programie, opartym na zasadzie samokontroli, uzyskują bezpłatną pomoc inspektorów pracy w efektywnym dostosowaniu przedsiębiorstwa do obowiązującego prawa. Aktywny udział w programie i podjęcie skutecznych działań naprawczych pozwoli na zapewnienie pracownikom bezpiecznych warunków pracy i w związku z tym uniknięcie konsekwencji związanych ze stwierdzeniem przez organy kontrolne nieprzestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
W trakcie pierwszego szkolenia organizowanego w siedzibie OIP Kielce w październiku br. omówiono m.in. podstawowe obowiązki pracodawców w zakresie ochrony pracy oraz bhp. Dla uczestników przygotowano bezpłatne materiały pomocnicze, służące identyfikacji występujących w zakładzie nieprawidłowości i określeniu działań naprawczych prowadzących do ich wyeliminowania. Jedno z przekazywanych opracowań to "Lista kontrolna z komentarzem", zawierająca wskazówki do przeprowadzenia prawidłowej samokontroli warunków pracy w zakładzie i przykłady charakterystycznych dla przedmiotowej branży działań naprawczych.
Najbliższe takie szkolenie odbędzie się w dniu 29.10.2019r., o godzinie 10, w sali konferencyjnej Okręgowego Inspektoratu Pracy w Kielcach, na które zaprasza się wszystkich zainteresowanych pracodawców branży mięsnej.
W 2020 r. w całym kraju, w tym na terenie województwa świętokrzyskiego będą prowadzone przez inspektorów pracy kontrole pracodawców prowadzących działalność w branży mięsnej. Barbara Kaszycka OIP Kielce
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie