Reklama

Nasze Koło Gospodyń Wiejskich zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu „Polska Wieś Smakuje”

Rozstrzygnięty został konkurs Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie pn. „Polska Wieś Smakuje”.

Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które od 28 listopada do 16 grudnia 2020 r. mogły nadsyłać zgłoszenia praktykowanych przez siebie tradycji kulinarnych.

Ponad 300 zgłoszeń

Konkurs na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi realizowany był przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Do konkursu wpłynęło 330 opisów z całego kraju. Wśród nich znalazły się przepisy KGW: Przybyszowy, Smyków, Sworzyce, Stanowiska, Bębnów, a także KGW „Integracja - Nalewajków - Wyrębów - Górniki”. Jury wyłoniło po trzech laureatów w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych.

Kryteria oceny

Każda praktyka kulinarna oceniana była według kryteriów merytorycznych, do których należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu oraz jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną, a także sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. W ocenie było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.

Decydowała liczba punktów

O zwycięstwie zdecydowała liczba punktów przyznanych w ocenie Jury, w poszczególnych rankingach:

- kiszonki z warzyw i owoców,

- zupy,

- potrawy jarskie,

- potrawy z drobiu i ryb,

- potrawy świąteczne.

Zwycięzcą I Kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków. Nagrodą główną w tej kategorii jest nagroda pieniężna w wysokości 1.000 zł oraz pamiątkowy dyplom.

Zaznaczyły swój udział

W II kategorii „Zupy” swoje przepisy zaprezentowało kilka naszych KGW. Poszczególne koła zajęły miejsca: Sworzyce - 16, Smyków - 26, Stanowiska - 71 oraz Bębnów - 79. W III kategorii „Potrawy jarskie”, 26 miejsce zajęło KGW „Integracja - Nalewajków, Wyrębów, Górniki” z przepisem na faszerowane ziemniaki. 12 miejsce w kategorii V „Potrawy świąteczne”, zdobyło KGW w Smykowie z przepisem na barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów.

***

Zwycięski przepis na zakwas z buraków

Składniki:

0,5 kg buraków,

2 szklanki wody (500 ml) przefiltrowanej lub przegotowanej,

pół łyżki soli,

3-4 ząbki czosnku,

przyprawy: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

Wyparzamy duży słój. Buraki obieramy i kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią pokryte. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Przechowujemy je w lodówce.

Jeśli warzywa wypływają, to przykrywamy je talerzykiem. Należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go wyłowić czystą łyżeczką i wyrzucić, ponieważ to może być dowodem pleśnienia. Buraki i czosnek wkładamy do miseczki i używamy do sałatek, np. carpaccio z kiszonych buraków. Świetnie smakują zmiksowane w blenderze z jabłkiem, octem jabłkowym i odrobiną octu konopnego.

DAK

Fot. Starostwo Powiatowe w Końskich

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do