Reklama

Koła Gospodyń Wiejskich częstowały potrawami

W sobotę, 31 lipca 2021 roku obok stawów przy ul. Browarnej odbyła się druga część II Przeglądu Kół Gospodyń Wiejskich- "Tradycja kołem się toczy". O zwycięstwo rywalizowało 12 zespołów KGW z gminy Końskie. Wynik zostanie ogłoszony 8 sierpnia.

 

Pierwszy etap tegorocznej edycji odbył się 17 lipca w parku. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowywały wianek i bukiet weselny panny młodej oraz bukiet druhny. Na stoiskach jakie prezentowały poszczególne KGW były regionalne potrawy, a gwiazdą konkursu była kapela "Jontki" z Żywca. Na drugi etap przygotowano teren między jeziorami, dawnymi stawami przy ul. Browarnej, gdzie w to niesamowite, niedzielne popołudnie, w pięknej scenerii wystąpiły i rywalizowały: "Cepterki" z Modliszewic, "Alebabki" z Wincentowa, "Koniczynka" z Proćwinia, "Pod Dębami" z Piły – Szabelni, "Gatniczanki" z Gatnik, "Rogowianka" z Rogowa, "Korniczanka" z Kornicy, KGW Nieświń, KGW Przybyszowy, KGW Nałęczów, Sworzyce, Dziebałtów.

 

Witamy was

Imprezę organizowaną przez Miejsko – Gminny Dom Kultury w Końskich otworzył burmistrz, który szczególnie ciepło powitał członkinie i członków Kół Gospodyń Wiejskich – współorganizatorów malowniczego spotkania. Życzył dobrej zabawy, zachęcał też do szczepień przeciwko COVID – 19, wskazał stoisko, na którym można się było zapisać na szczepienie. Program sprawnie i z atencją prowadziła Anna Wiaderna. Prezentowała koła, ich dorobek, programy jakie przedstawiały na scenie "nad wodą". Zaprosiła na scenę Kapelę Łysogórską, a w tym czasie komisja konkursowa pod przewodnictwem dr Alicja Trukszyn i Patrycja Kalinowska z Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach oraz Kamila Kaczorowska – Bieniek z Domu Kultury w Opocznie odwiedzała wszystkie kolorowe stoiska jakie przygotowały KGW i oceniała potrawy zgłoszone do konkursu.

 

Gołąbki, króliki, kaczki i dziczyzna

Wśród potraw przygotowywanych na koneckiej wsi były, między innymi pyzy, królik, kaczka, kurczak, żurek, pieczeń z dziczyzny, kapusta na żeberkach, kapuśniak. Wszystkie z dodatkiem ziół pochodzących z przydomowych ogródków, łąk, lasów. Bo to właśnie zioła i inne naturalne przyprawy były najważniejsze w konkursie pod hasłem "Babcine przyprawy jako dodatek do tradycyjnych dań". 

 Prawdziwa uczta czekała na publiczność. Na każdym z 12 stoisk przygotowany był poczęstunek złożony z przeróżnych zup, gołąbków, pierogów, swojskich wędlin i niezliczonej ilości ciast z jagodnikami na czele. Były też nalewki wykonane na bazie ziół i owoców. Ponadto poszczególne KGW prezentowały programy dotyczące najczęściej ludowych obrzędów weselnych. Prezentowano również przyśpiewki wychwalające poszczególne miejscowości z koneckiej gminy.

 

Na przekór covidowi

Wręcz znakomicie się składa, że KGW reaktywowały się i nie tylko trwają, ale uczestniczą w pokazach, przeglądach, konkursach. Zaistniały i działają. Teraz widać to dobitnie, gdy po niemal półtorarocznej przerwie wywołanej epidemią, ludzie ponownie się odnajdują. Wzmocnieni przykrymi doświadczeniami, bardziej się szanują. Dlatego taki przegląd, rywalizacja Kół Gospodyń Wiejskich ma znaczenie. 

O tym, które koło zwyciężyło w dwóch etapach przeglądu, dowiemy się w niedzielę 8 sierpnia podczas XVI Koneckiego Przeglądu Kapel i Solistów – Instrumentalistów Ludowych "Muzykanty 2021".

MARIAN KLUSEK

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do