Reklama

Kolejny sukces firmy rodzinnej spod Końskich! Kiełbasa swojska z Gatnik z prestiżową nagrodą Perła 2025!

Kiełbasa swojska, produkowana przez znaną w regionie Rodzinną Wytwórnię Wędlin Tradycyjnych u Płytów, zdobyła prestiżową nagrodę - „Perłę 2025” w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

27 września br. w Poznaniu, podczas Targów Smaki Regionów, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbył się XXIV finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w którym wyróżniane są najlepsze produkty i potrawy regionalne.

Podczas gali wręczono statuetki „Perła” oraz wyróżnienie „Klucz do Polskiej Spiżarni”. Konkurs od 2000 roku organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego. Statuetkę „Perła” odebrała Barbara Płyta, prezes Rodzinnej Wytwórni Wędlin Tradycyjnych u Płytów z podkoneckich Gatnik. Jako pierwsza z pięciu z województwa świętokrzyskiego.

- Prowadzimy zakład już od ponad 20 lat. Teraz syn, córka i zięć pomagają, a ja raczej już więcej prezesuję, niż pracuję fizycznie. Oni czują ten smak, czują tę jakość i to jest dla mnie najważniejsze. Zwycięski wyrób to kiełbasa z szynki, aż w 98 procentach. Do tego naturalne przyprawy: gorczyca, biały i ciemny pieprz. Jest grubo rozdrobniona, z wyraźnymi kawałkami mięsa, a wędzona w wysokiej temperaturze. To produkt suchy i praktycznie nie zna wody - cały czas jest w wędzarni - mówi prezes Barbara Płyta.

Przypomnijmy, że do nagrody „Perła 2025” wyrób ten nominowała komisja 24 edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który odbył się 25 maja br. w podkieleckiej Tokarni. A w 2024 r., podczas „Kuźnic Koneckich”, firmę z Gatnik uhonorowano statuetką „Koło Wodne” Marka Konecka.

Fot. archiwum ŚODR Modliszewice

Aktualizacja: 04/10/2025 13:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do