
W Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu realizowano "Warsztaty kulinarne z seniorami - zajęcia edukacyjne nt. żywności pochodzenia leśnego". To były zajęcia praktyczne, w których uczestniczyli seniorzy. Poza integracją w trakcie gotowania była także nauka pozyskiwania runa leśnego i przygotowywania potraw.
Przybyli na warsztaty seniorzy uczyli się nowych przepisów, ale także pogłębiali swoją wiedzę o właściwościach produktów i żywności pochodzenia leśnego. Trenowali i ćwiczyli swoje umiejętności. Wymieniali się doświadczeniami w zakresie gotowania posiłków oraz poznawali nowe techniki kulinarne.
I to było jedno z najważniejszych zadań, jakie przygotowały Lasy Państwowe, a głównie Nadleśnictwo Radoszyce.
Jednym z elementów warsztatów kulinarnych było przygotowanie podpłomyków z leśnymi dodatkami. W tym niepospolitym posiłku królowały podgrzybki w postaci musu oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Głównym daniem był gulasz z dziczyzny z dodatkiem kluseczek przygotowanych przez uczestników warsztatów.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również artykuły marki "Dobre z lasu", przygotowane na specjalnym stanowisku. Były to soki oraz konfitury z owoców pochodzących z drzew i krzewów leśnych, napary ziołowe oraz ciasteczka żołędziowe. Zajęcia przypadły seniorom do smaku i gustu. Organizatorzy byli zadowoleni z pomysłu i praktycznej nauki przygotowywania posiłków o innym smaku, innej zawartości witamin jakie na co dzień można napotkać w lasach.
Fot. Nadleśnictwo Radoszyce
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie