
Miód leśny nektarowo-spadziowy Bogdana Śliwy w gronie nagrodzonych podczas 24 edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów nominowana do nagrody „Perła 2025”.
W niedzielę 25 maja 2025 r. na terenie skansenu w Tokarni odbyła się 24 edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Podczas kulinarnego eventu poznaliśmy najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe regionu świętokrzyskiego.
W tym roku zgłoszono 41 produktów w czterech kategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego -12 produktów
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - 17 produktów
Napoje regionalne (bezalkoholowe i alkoholowe) - 8 produktów
Inne produkty regionalne - 4 produkty
Oceny dokonała 10-osobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W gronie laureatów nagrody głównej znalazł się z powiatu koneckiego Bogdan Śliwa i jego Miód leśny nektarowo-spadziowy. Do nagrody „Perła 2025” komisja w tym roku nominowała kiełbasę swojską z Gatnik od Płytów - Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów Barbara Płyta. Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. O tym, jakie produkty otrzymają tę nagrodę, dowiemy się 27 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Fot. ŚODR Modliszewice
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie