Reklama

 POWIAT KONECKI. Nasze smaki regionów docenione i wyróżnione, w tym miód leśny i kiełbasa swojska

Miód leśny nektarowo-spadziowy Bogdana Śliwy w gronie nagrodzonych podczas 24 edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów nominowana do nagrody „Perła 2025”.

W niedzielę 25 maja 2025 r. na terenie skansenu w Tokarni odbyła się 24 edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Podczas kulinarnego eventu poznaliśmy najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe regionu świętokrzyskiego.

W tym roku zgłoszono 41 produktów w czterech kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego -12 produktów

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - 17 produktów

Napoje regionalne (bezalkoholowe i alkoholowe) - 8 produktów

Inne produkty regionalne - 4 produkty

Oceny dokonała 10-osobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W gronie laureatów nagrody głównej znalazł się z powiatu koneckiego Bogdan Śliwa i jego Miód leśny nektarowo-spadziowy. Do nagrody „Perła 2025” komisja w tym roku nominowała kiełbasę swojską z Gatnik od Płytów - Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów Barbara Płyta. Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. O tym, jakie produkty otrzymają tę nagrodę, dowiemy się 27 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Fot. ŚODR Modliszewice

Aktualizacja: 03/06/2025 10:30
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do