Śnieg nie przeszkodził w przecięciu wstęgi na nowym placu zabaw w podkoneckiej Baryczy. Co więcej jeszcze bardziej uroku całej uroczystości. Uczniowie SOSW mogą już bez przeszkód bawić się w nowym miejscu, jeśli tylko pozwoli na to aura. - Zabiegaliśmy o jego utworzenie od lat. Ten plac to spełnienie naszych marzeń. Udało się dzięki wsparciu od pani kurator oraz starosty koneckiego. Plac zbudowany został w ramach ministerialnego projektu "Radosna szkoła", a jego realizację kosztami po połowie podzielili się Ministerstwo Oświaty i Starostwo Powiatowe - informuje Jan Słuszniak - dyrektor SOWSW.
Bezpieczna zabawa
Całość inwestycji kosztowała nieco ponad 126 tys zł. Jak podkreśla szkół chętnych na budowę placu w ramach dodatkowego naboru do "Radosnej szkoły" było wielu, stąd radość z realizacji jest jeszcze większa. Budowę zakończono tuż przed Bożym Narodzeniem. Oficjalnego otwarcia dokonano w minioną środę. Wstęgę przecinali uczniowie: Weronika Hajduk, Hubert Krzaczyński, Ania Felińska oraz Małgorzata Muzoł - świętokrzyski kurator oświaty, starosta Bogdan Soboń, dyrektor Jan Słuszniak. Uczniowie SOWSW mogą korzystać m.in. z wieżyczki, huśtawek typu: bujak, wahadło, sprężyna, ścianki wspinaczkowej. Całość placu została osadzona na bezpiecznej, jednolitej powierzchni.
Mnóstwo pysznych pierogów
Otwarciu towarzyszyły dwa wydarzenia. Goście zostali zaproszeni na spektakl "Nadzieja" Szkolnego Teatru Pinokio, który zachwycał efektami fluorescencyjnymi. Przygotowały go panie: Barbara Jańczak, Elżbieta Krakowiak, Iwona Musiałowska. Po jego zakończeniu rozpoczął się Festiwal Pierogów. Wraz z nauczycielką Grażyną Tomalą odpowiadali za niego uczniowie: Hubert Milczarek, Maciej Stępień, Dagmara Potocka, Agnieszka Pałgan, Lidia Rybicka, Tomasz Kos, Michał Galiderowicz, Łukasz Michalski. Można było wybierać spośród kilkunastu rodzajów. Podano m.in. pierogi pieczone z serem feta i suszonymi pomidorami, drożdżowe z kapustą, kaszą jaglaną i grzybami oraz pierogi tradycyjne z soczewicą, szpinakowe z kaszą jaglaną, razowe ze szpinakiem, z rybą, kapustą i suszonymi grzybami, kaszą gryczaną i pieczarkami, ruskie z serem i ziemniakami, kaszą gryczaną i serem na słodko.
Komentarze opinie