O tym, że dynię można jeść na wiele sposób można było się przekonać podczas spotkania zorganizowanego w SOSW w Baryczy. Grażyna Tomala ze swoimi uczniami wyczarowała w kuchni przepyszne potrawy, które spokojnie mogłyby konkurować z daniami serwowanymi w wielu restauracjach. Na pewno wielu właścicieli i kucharzy z lokali gastronomicznych nie tylko w Końskich, ale i powiecie mogłoby poczuć się zawstydzeni. Można było spróbować m.in. zupę z dyni na dwa sposoby: krem oraz mleczną z zacierkami. Na stole królowały również pierogi z dynią: zarówno w tradycyjnej formie jak i pieczone, na zimo oraz popularne ostatnio gnocchi.
Poetycka wyprawa
Na deser serwowano m.in. ciasto dyniowe z orzechami i polewą z białej czekolady. Smakowało również dyniowe ciasto drożdżowe oraz ciasteczka. Kulinarnym hitem okazało się jednak tiramisu z dyniowy nadzieniem według przepisu nauczycielki Hanny Zielińskiej. Świetnie spisali się uczniowie - kucharze: Dagmara Potocka, Łukasz Michalski, Maciej Stempień, Michał Galiderowicz, Tomasz Kos, Agnieszka Gałan, Damian Oborzyński. Kulinarne pyszności były częścią spotkania z poezją i muzyką pod hasłem: "Jesień słowem malowana", na które zaprosił dyrektor Jan Słuszniak. W sali gimnastycznej uczniowie przygotowani przez nauczycielkę Barbarę Janczak zabrali wszystkich w jesienną podróż przez wiersze oraz popularne piosenki, których refreny zachęcały do wspólnego śpiewania.
Komentarze opinie