Reklama

Dynie królowały na stole

13/11/2015 12:41
O tym, że dynię można jeść na wiele sposób można było się przekonać podczas spotkania zorganizowanego w SOSW w Baryczy. Grażyna Tomala ze swoimi uczniami wyczarowała w kuchni przepyszne potrawy, które spokojnie mogłyby konkurować z daniami serwowanymi w wielu restauracjach. Na pewno wielu właścicieli i kucharzy z lokali gastronomicznych nie tylko w Końskich, ale i powiecie mogłoby poczuć się zawstydzeni. Można  było spróbować m.in. zupę z dyni na dwa sposoby: krem oraz mleczną z zacierkami. Na stole królowały również pierogi z dynią: zarówno w tradycyjnej formie jak i pieczone, na zimo oraz popularne ostatnio gnocchi.

Poetycka wyprawa

Na deser serwowano m.in. ciasto dyniowe z orzechami i polewą z białej czekolady. Smakowało również dyniowe ciasto drożdżowe oraz ciasteczka. Kulinarnym hitem okazało się jednak tiramisu z dyniowy nadzieniem według przepisu nauczycielki Hanny Zielińskiej. Świetnie spisali się uczniowie - kucharze: Dagmara Potocka, Łukasz Michalski, Maciej Stempień, Michał Galiderowicz, Tomasz Kos, Agnieszka Gałan, Damian Oborzyński.  Kulinarne pyszności były częścią spotkania z poezją i muzyką pod hasłem: "Jesień słowem malowana", na które zaprosił dyrektor Jan Słuszniak. W sali gimnastycznej uczniowie przygotowani przez nauczycielkę Barbarę Janczak zabrali wszystkich w jesienną podróż przez wiersze oraz popularne piosenki, których refreny zachęcały do wspólnego śpiewania.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do