To największe i najbardziej popularne wydarzenie, podczas którego swoje oferty prezentują m.in. gospodarstwa turystyczne i ekologiczne oraz regiony, w którym można nie tylko dobrze wypocząć, ale również wiele zwiedzić. Na stoisku Lokalnej Grupy Działania Nad Czarną i Pilcą spotkaliśmy panie z gminy Słupia (Konecka), które zapraszały turystów zarówno do swojej gminy, jak i prezentowały wielkanocne cudeńka robione ręcznie. Wszystkie powstały podczas zajęć w Domu Dziennej Opieki Senior + w Pilczycy. - To bardzo dobra szansa na promocję naszej działalności i aktywności mieszkańców mając na uwadze bardzo duży zasięg tego wydarzenia - mówi Krystyna Kuder, prezes Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Ziemi Pilczyckiej, przewodnicząca Rady Gminy. Na stoisku wspierały ją panie: Barbara Łopat, Magda Pietrusiewicz, Katarzyna Pałka, Zofia Młynarska, Maria Penkala, Teresa Puchalska, Anna Sobczyk, Zofia Simlat, Marianna Baran, Danuta Baran. Przedstawicielki gminy Słupia (Konecka) do Kielc zabrały również coś na ząb. Częstowały chlebem ze smalcem, pasztecikami i drożdżowymi rogalikami.
Popularne boczniaki
Oblegane było stoisko Michała Mytkowskiego z Miedzierzy, w gminie Smyków, gdzie można było skosztować potraw z boczniaków. Gospodarstwo Uprawy Grzybów ma na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień nic więc dziwnego, że do stoiska ustawiały się długie kolejki. - Boczniaki stają się coraz bardziej popularne, co doceniają osoby lubiące dobry smak i oryginalne dania. Cieszę się, że słyszę dziś, że znają już nasze boczniaki i po prostu im smakują - mówi Michał Mytkowski. Na Agrotravel można było również spróbować serów podpuszczkowych z gospodarstwa Anety Król z Pakuł w gminie Radoszyce.
Komentarze opinie