
Jak już informowaliśmy, uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. gen. bryg. Antoniego Hedy - Szarego w Radoszycach wzięli udział w ogólnopolskim programie „PrzyGotujmy Lepszy Świat”. Z sukcesem.
„PrzyGotujmy Lepszy Świat” to program edukacyjny dla klas 1-3 szkół podstawowych, którego celem jest pokazanie dzieciom, że ich codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie dla nich i dla naszej planety. Udział w towarzyszącym programowi konkursie daje najaktywniejszym szkołom i klasom możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród.
Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „PrzyGotujmy Lepszy Świat”.
Uczniowie ze szkoły w Radoszycach zajęli trzecie miejsce, pokonując ponad 700 szkół z całej Polski, które zarejestrowały się do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z organizacją ProVeg.
Dzięki programowi dzieci dowiedziały się, że to, co jedzą ma ogromny wpływ nie tylko na ich zdrowie, ale też na planetę, a mała zmiana na talerzu, może stanowić znaczącą zmianę dla Ziemi.
- Produkując mięso i nabiał ponosimy ogromne koszty środowiskowe. Do ich wytworzenia potrzebujemy znacznie większych ilości wody i powierzchni ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej - mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat. - Wykorzystując do przyrządzania posiłków więcej produktów pochodzenia roślinnego, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens: pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt - dodaje.
W drugiej edycji programu uczestniczyło ponad 56,5 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych.
- Dzieci najbardziej zaskoczył fakt, że jedząc produkty roślinne i ograniczając mięso, również dbają o środowisko. Nauczyły się, jak pyszne i zdrowe mogą być posiłki roślinne. Na początku uczniowie pytali, jak nazywają się poszczególne warzywa czy owoce. Z radością uczyły się nowych rzeczy. Ogromne podziękowania należą się rodzicom, którzy bardzo mocno zaangażowali się w program, wspólnie z dziećmi przygotowywali potrawy, wyszukiwali przepisy w internecie, dzielili się nimi. Po udziale w tek akcji, wiele dzieci mówiło, że je znacznie więcej warzyw i owoców - mówi Monika Lesiak, koordynatorka programu ze szkoły w Radoszycach.
Nagrodą w programie był wyjazd na „Bardzo Zieloną Szkołę” do Spały.
- Uczniowie chętnie brali udział we wszystkich zajęciach. Szczególnie zapadły im w pamięć warsztaty kulinarne, podczas których z zaangażowaniem przygotowali potrawy i uczyli się rozpoznawać produkty za pomocą różnych zmysłów. Mieli także okazję spróbować specjalnie dla nich przyrządzanych dań wegańskich i sami mogli zaangażować się w gotowanie - uzupełnia Monika Lesiak.
W ramach programu zostaną także zrealizowane szkolenia dla pracowników obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotują dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyć będzie także dietetyczka z ProVeg Polska, która przedstawi gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowego i smacznego menu.
DAK
Fot. SP Radoszyce
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie