Reklama

Uczniowie ze szkoły w Radoszycach na podium ogólnopolskiego konkursu [ZDJĘCIA]

Jak już informowaliśmy, uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. gen. bryg. Antoniego Hedy - Szarego w Radoszycach wzięli udział w ogólnopolskim programie „PrzyGotujmy Lepszy Świat”. Z sukcesem.

„PrzyGotujmy Lepszy Świat” to program edukacyjny dla klas 1-3 szkół podstawowych, którego celem jest pokazanie dzieciom, że ich codzienne wybory żywieniowe mają znaczenie dla nich i dla naszej planety. Udział w towarzyszącym programowi konkursie daje najaktywniejszym szkołom i klasom możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród.

Zaoszczędzili miliony litrów wody

Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „PrzyGotujmy Lepszy Świat”.

Uczniowie ze szkoły w Radoszycach zajęli trzecie miejsce, pokonując ponad 700 szkół z całej Polski, które zarejestrowały się do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z organizacją ProVeg.

Mała wielka zmiana

Dzięki programowi dzieci dowiedziały się, że to, co jedzą ma ogromny wpływ nie tylko na ich zdrowie, ale też na planetę, a mała zmiana na talerzu, może stanowić znaczącą zmianę dla Ziemi.

- Produkując mięso i nabiał ponosimy ogromne koszty środowiskowe. Do ich wytworzenia potrzebujemy znacznie większych ilości wody i powierzchni ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej - mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat. - Wykorzystując do przyrządzania posiłków więcej produktów pochodzenia roślinnego, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens: pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt - dodaje.

Zdobyli także umiejętności praktyczne

W drugiej edycji programu uczestniczyło ponad 56,5 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych.

- Dzieci najbardziej zaskoczył fakt, że jedząc produkty roślinne i ograniczając mięso, również dbają o środowisko. Nauczyły się, jak pyszne i zdrowe mogą być posiłki roślinne. Na początku uczniowie pytali, jak nazywają się poszczególne warzywa czy owoce. Z radością uczyły się nowych rzeczy. Ogromne podziękowania należą się rodzicom, którzy bardzo mocno zaangażowali się w program, wspólnie z dziećmi przygotowywali potrawy, wyszukiwali przepisy w internecie, dzielili się nimi. Po udziale w tek akcji, wiele dzieci mówiło, że je znacznie więcej warzyw i owoców - mówi Monika Lesiak, koordynatorka programu ze szkoły w Radoszycach.

W nagrodę - Bardzo Zielona Szkoła

Nagrodą w programie był wyjazd na „Bardzo Zieloną Szkołę” do Spały.

- Uczniowie chętnie brali udział we wszystkich zajęciach. Szczególnie zapadły im w pamięć warsztaty kulinarne, podczas których z zaangażowaniem przygotowali potrawy i uczyli się rozpoznawać produkty za pomocą różnych zmysłów. Mieli także okazję spróbować specjalnie dla nich przyrządzanych dań wegańskich i sami mogli zaangażować się w gotowanie - uzupełnia Monika Lesiak.

W ramach programu zostaną także zrealizowane szkolenia dla pracowników obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotują dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyć będzie także dietetyczka z ProVeg Polska, która przedstawi gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowego i smacznego menu.

DAK

Fot. SP Radoszyce

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do