
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich uczyły się od mistrzów sztuki kulinarnej przygotowywania wykwintnych potraw.
Justyna Rupniewska, przewodnicząca Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich informuje, że w minionym tygodniu do Maleńca (gmina Ruda Maleniecka) przybyło 70 osób z 16 Kół Gospodyń Wiejskich.
Tu panie zdobywały nowe umiejętności. Koła przygotowują różne swoje tradycyjne dania, a tutaj poznają nowe techniki przygotowania, nowe smaki przy wykorzystaniu lokalnych świeżych warzyw i roślin.
Jednym z prowadzących dzisiejsze szkolenie jest Łukasz Jończyk, przedstawiciel Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i kucharz, który przygotował cztery potrawy. Daniem głównym była kaczka sous vide na bazie sosu z palonych kości ze szparagami, rzodkiewką i pieczarkami. Pierś z kaczki jest wysmażona na zimnej patelni od strony skóry, by wytopić tłuszcz. Następnie jest marynowana z ziołami i zamknięta próżniowo. Taka metoda przygotowania mięsa sprawi, że kaczka będzie krwista i delikatna, krucha.
Ponadto panie przygotują tatara ze śledzia, carpaccio z buraka, koziego sera i karmelizowanych orzechów, a także krem z białych warzyw. Gościem specjalnym był poseł Mariusz Gosek. Podziwiał zaangażowanie i aktywność kół gospodyń wiejskich w regionie.
- Panie pokazują jak aktywnie spędzać czas i mobilizować społeczność. Widać też, że przy stołach gromadzą się całe pokolenia - podkreślił.
Szkolenie odbyło się dzięki pozyskaniu funduszy na projekt "Festiwal piekielnych smaków" za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania "U Źródeł" w Modliszewicach. Wniosek napisało Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach.
MAK
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie