
Liczne właściwości zdrowotne oraz ciekawy smak sprawiają, że pistacje są świetną alternatywą dla przekąsek typu czipsy czy krakersy. Śmiało możemy zajadać się nimi podczas wieczornych seansów przed telewizorem albo zabrać je ze sobą w podróż. Oczywiście w rozsądnych ilościach, bo jak każde orzechy, są dość mocno kaloryczne.
Orzechy pistacjowe są produktem kalorycznym, ponieważ w 100 g zawierają średnio aż 560 kcal. I choć ta wartość jest bliska poziomowi kalorii w innych przekąskach, takich jak chociażby czipsy czy krakersy, pistacje są o wiele zdrowszym wyborem, między innymi z powodu dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (a zwłaszcza kwasu oleinowego), które znajdziemy w tych niezwykle smacznych, zielonych orzeszkach i które są zdrowe dla naszego organizmu. Pistacje stanowią również cenne źródło białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Jeśli chodzi o ten ostatni, pod względem jego zawartości w „orzechowym rankingu” lepiej wypadają tylko migdały. Ponadto pistacje mają niski indeks glikemiczny (IG=15), dzięki czemu ze spokojem mogą sięgać po nie również osoby będące na diecie cukrzycowej.
W pistacjach znajdziemy szereg witamin. Między innymi jest to witamina E, która przeciwdziała starzeniu, zapobiega miażdżycy, a także znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Zawarte w orzechach pistacjowych witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9 – kwas foliowy) skutecznie wspomagają koncentrację i zdolności do zapamiętywania, a także mają pozytywne działania na kondycję wzroku. Sporej zawartości witaminy A pistacje zawdzięczają między innymi właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a witaminy C – chociażby układu krwionośnego.
Poza witaminami pistacje zawierają w sobie również liczne mikroelementy. Wśród nich warto wspomnieć przede wszystkim o potasie, fosforze, magnezie, wapniu, żelazie i o cynku. Potas niesie korzyści przede wszystkim dla mięśni i ciśnienia krwi. Fosfor pomaga nam dbać o mocne, zdrowe kości. Magnez między innymi poprawia pracę mózgu i ma właściwości antystresowe. Wapń zapewnia chociażby prawidłową kondycję zębów. Żelazo ma wpływ na układ nerwowy i obniża poziom złego cholesterolu. Cynk jest ważny dla stanu włosów, skóry i paznokci. Orzechy pistacjowe są też źródłem zapobiegających powstawaniu wolnych rodników antyoksydantów, jak również karotenoidów – luteiny i zeaksantyny – które wspomagają pracę oczu.
Regularne sięganie po pistacje pomaga między innymi wzmocnić zęby i kości, obniżyć ciśnienie tętnicze, usprawnić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto reguluje pracę układu nerwowego, stymuluje działanie jelit, jak również obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Włączając orzechy pistacjowe do swojego codziennego jadłospisu, możemy też zaobserwować poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Wzmacniają również odporność i regulują poziom cukru we krwi, a także chronią zdrowie oczu i wspierają regenerację mięśni.
Pistacje są jednymi z droższych orzechów. Ich cena potrafi być nawet dwukrotnie wyższa od ceny dobrej jakości migdałów. Wynika to przede wszystkim z faktu, że uprawa sadów pistacjowych jest kosztowną inwestycją, która zaczyna się zwracać dopiero po około dekadzie. Z każdego drzewa pozyskuje się niewielkie plony – nawet trzykrotnie mniejsze niż w przypadku innych orzechów. W dodatku pistacje muszą być regularnie podlewane bardzo dużą ilością wody, a ich ręczne zbieranie jest czasochłonne. Te wszystkie aspekty wpływają na ich wysoką cenę. Na szczęście istnieje sposób na znalezienie oszczędności w regularnym zakupie orzechów pistacjowych. Wystarczy kupować je w opakowaniach o większych gramaturach. A te znaleźć można na przykład na Allegro, w naprawdę korzystnych cenach.
(Artykuł partnera)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie