
24 września obchodzony jest Dzień Grzyba. To okazja na spacer, ale również pomysł na smakowity obiad, polecamy...
Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka, nie poleca się ich serwowania dzieciom i osobom starszym, gdyż są ciężko strawne.
Grzyby zbieramy dla ich walorów smakowych i aromatycznych. Są one mało kaloryczne, ponieważ zawierają dużo wody i cechują się niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Zawierają witaminy zwłaszcza z grupy B, a także D i E w zależności od gatunku grzyba oraz sole mineralne np. związki potasu, fosforu, żelaza. Mogą również dostarczyć organizmowi ludzkiemu mikroelementy takie jak: kobalt, cynk, fluor, jod, mangan, miedź.
Niektóre gatunki grzybów zawierają substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących lub niejadalnych.
Zasady bezpiecznego grzybobrania…
- zbieramy te, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne,
- zbieramy wyłącznie wyrośnięte grzyby, w przypadku młodych owocników, łatwo o pomyłkę,
- zbieramy tylko grzyby rurkowe - wśród nich nie ma grzybów śmiertelnie trujących,
- zbieramy grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek.
- nie zbieramy grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów
Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie