Reklama

Kulinaria na lato

Swoimi przepisami na lato dzielą się panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

Konfitura jabłkowo borówkowa według Jolanty Lis z Koła Gospodyń Wiejskich w Budach Brodzkich (gm. Brody).

Składniki:

1 kg jabłek,

1/2 kg borówek, 2 szklanki cukru.

Jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka, dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż jabłka się rozpadną. W drugim garnku gotujemy borówki przez ok 20 minut z 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka i borówki przekładamy do jednego garnka, dosypujemy stopniowo cukier. Gorące borówki z jabłkami przekładamy do słoików, zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Super do dań z mięsem.

 

Topinambur marynowany z miodem oferuje Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego

Składniki (zalewa)

1 litr wody

1 szklanka cukru

1/3 szklanki octu

1 łyżka soli

1 łyżka miodu

Obieramy bulwy topinamburu lub odkładnie szorujemy. Wszystkie składniki składniki zalewy gotujemy, po wystudzeniu dodajemy 1 łyżkę miodu. Do przygotowanych słoików wkładamy topinambur i zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Topinambur  marynowany w miodzie, smakuje wybornie ma lekko orzechowy smak, możemy go podawać do mięsnych  dań obiadowych w formie sałatki jak i do kanapek, jest bardzo zdrowy dla jelit gdyż zawiera inulinę, która zapobiega powstawaniu wielu chorób. Jako przystawka do dań grillowanych min. karkówki.

 

"Jagody we własnym sosie" według KGW CEPTERKI (pow. konecki)

Składniki:

1 kg jagód

szklanka cukru

Jagody należy przebrać, wypłukać i odsączyć na sitku. Wsypać do miski jagody i przesypać cukrem i potrząsnąć miską, nie mieszamy jagód łyżką żeby nie uszkodzić owoców, odstawiamy na kilka godzin przykryte gazą lub ręcznikiem papierowym. Do wyparzonych słoiczków wkładamy jagody, słoik ma być pełny, ponieważ podczas pasteryzacji jagody wytworzą sok i ich ubędzie.

Pasteryzujemy do 20 minut i po tym czasie postępujemy dalej standardowo jak przy innych przetworach, czyli po ok. 3 minutach wyjmujemy z garnka i odwracamy wieczkiem do dołu. Po wystygnięciu opisujemy słoiczek i do spiżarni.

Przetwory tak przygotowane, można wykorzystać na wiele sposobów przez cały rok, szczególnie zimą. Z małego słoiczka można przygotować sos np: do makaronu, ryżu, naleśników. Słoik średni do zupy jagodowej z makaronem a większy słoik po odcedzeniu na sitku, sok do wykorzystania do herbatki, a jagody z dodatkiem bułki tartej lub mąki ziemniaczanej jako farsz do bułeczek czy pierogów.

 

ewan

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do