Reklama

Kulinaria na lato. Pyszne jagodzianki i różane rozetki

Lato sprzyja sezonowym potrawom - to czas na domowe przetwory i specjały z darów natury. Wiedzą o tym najlepiej panie - z Kół Gospodyń Wiejskich, które zwłaszcza teraz mają pełne ręce roboty. Dziś swoje propozycje ma dla Państwa pani Maria Rokita członkini zespołu Małyska Dolina z Małyszyna i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym.

Pyszne jagodzianki

Składniki:

1 kg mąki

1/2 l mleka

8 dkg drożdży

3 żółtka

2 jaja całe

1 szkl. cukru

1/2 margaryny palmy

2 łyżki oliwy

zapach cytrynowy

 

Nadzienie:

1 l jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z mleka, mąki, cukru, drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na kogel mogel. Kiedy drożdże wyrosną łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Oklepujemy ręką 7 razy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki i nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i mąką ziemniaczaną. Bułeczki układamy na blaszce kiedy podrosną smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach aż będą rumiane.

Smacznego!

Przepis przesłała pani Maria Rokita członkini zespołu Małyska Dolina z Małyszyna.

 

Różane rozetki

Składniki:

2 jajka

1,5 szkl. mąki

1 szkl. mleka

szczypta soli

oliwa do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładko, ciasto musi być nieco bardziej gęste jak na naleśniki. Ciasto odstawić na 20 minut. Tłuszcz rozgrzać w rondelku do takiej temperatury jak do smażenia faworków. Do nagrzanego oleju włożyć przyrząd do rozetek (tak, aby się nagrzał), a następnie zanurzyć w cieście do 3/4 jego wysokości tak, aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem. Od razu wkładamy foremkę do tłuszczu. Nie wolno zanurzać całej foremki, bo nie zdejmiemy później z niej ciasteczka. Smażymy ok. 20 sekund, przekręcając widelcem na drugą stronę. Po usmażeniu ciastko należy wyjąć i osuszyć na bibułce. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Porady kucharki:

Rozetki najlepiej piec we dwie osoby, w szerokim i jednocześnie niskim garnku. Mając do dyspozycji kilka sztuk foremek,  jedna osoba zajmuje się zanurzaniem foremki w cieście, a druga przewracaniem na drugą stronę i wyjmowaniem upieczonych ciasteczek. Foremkę przed każdym zanurzeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu. Smacznego!

 Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym

 

fot. KGW

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do