
Lato sprzyja sezonowym potrawom. Wiedzą o tym najlepiej panie - z Kół Gospodyń Wiejskich, które zwłaszcza teraz mają pełne ręce roboty.
Przepis serwuje KGW Budy Brodzkie (gm. Brody, pow. starachowicki)
Składniki: 2 kg marchwi ugotować pokroić w kostkę 5 cebul, pokroić w krążki zagotować 5 minut, odcedzić
2 papryki pokroić w kostkę zagotować 3 minuty
Wszystkie składniki wymieszać.
Zalewa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju i wody,
1 szklanka octu
1 słoik koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki soli.
Zagotować. Zalewę wymieszać z wszystkimi składnikami włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Przepis udostępnia KGW CEPTERKI (pow. konecki)
Składniki:
KRUSZONKA:
Pół szklanki mąki,
pół szklanki cukru
1/3 kostki zimnego masła
cukier wanilinowy
wszystkie składniki szybko połączyć i schować do lodówki
Roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
CIASTO:
3 i pół szklanki mąki (500 gr),
szklanka mleka (220 gr),
40 gr świeżych drożdży,
niecałe pół szklanki cukru,
jedno całe jajko i jedno żółtko,
80 gr miękkiego masła i szczypta soli.
NADZIENIE:
2 szklanki jagód,
2 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki bułki tartej( wymieszać)
Wykonanie:
Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać, do miski wsypać mąkę, sól, zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy, lekko zamieszać, dodać jajko i żółtko i miękkie masło, wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę lub blat roboczy posypać mąką, wyłożyć ciasto i rękoma uformować placek o grubości ok. 1cm. Wykrawamy kółka takiej wielkości jakie mają być bułeczki (można użyć szerszej szklanki). Nakładamy nadzienie i zlepiamy jak pierożka i odwracamy zlepionym brzegiem do dna blaszki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 160 st. góra/dół na ok. 20 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 40 mini jagodzianek, polecamy, pycha...
Według przepisu Eweliny Rafalik, prezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Mirzeckiej.
- opakowanie ciasta francuskiego,
- borówki,
- cukier trzcinowy, ewentualnie cukier puder
Ciasto francuskie porcjujemy na jednakowe kwadraty, układamy owoce borówki, zawijamy jeden róg formując trójkąt, lekko dociskamy brzegi. Można ponacinać wierzch i posypać cukrem trzcinowym. Upiec. Jeżeli pominiemy cukier trzcinowy na koniec posypujemy cukrem pudrem.
ewan
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie