Reklama

Przepis na puszysty mus czekoladowy – idealny do ciasta!

Masz ochotę na ciasto przełożone puszystym musem czekoladowym? Poznaj przepis na lekki niczym chmurka mus, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Chociaż przygotowanie wydaje się pracochłonne, jego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu.

Chociaż wiele osób traktuje mus czekoladowy jako deser, można go wykorzystać do przełożenia lub udekorowania dowolnego wypieku. Podstawą jest jednak sprawdzony przepis, dzięki któremu krem zawsze się udaje – niezależnie od stopnia zaawansowania cukiernika.

Przepis na puszysty mus czekoladowy – krok po kroku

 Z poniższych składników przygotujesz lekki mus czekoladowy, który wystarczy do przełożenia ciasta o średnicy ok. 22 cm.

Będziesz potrzebować:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,

  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki 36%,

  • 2 duże jajka.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Jajka wrzuć do wrzątku na kilkanaście sekund – po to, aby je sparzyć.

  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni gotującej się wody. Odstaw do ostygnięcia.

  3. W misie ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Odstaw.

  4. W innej misce ubij jajka – miksuj do momentu aż podwoją swoją objętość.

  5. Zmniejsz obroty miksera, a następnie cienkim strumieniem wlewaj ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę.

  6. Do masy czekoladowo-jajecznej przełóż ok. 2/3 bitej śmietany. Delikatnie wymieszaj – najlepiej za pomocą łyżki – pozwoli to uniknąć opadnięcia śmietany.

Gotowe! Tak przygotowanym musem przełóż ciasto czekoladowe i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową czy cukrem pudrem.

Ciasto z musem czekoladowym – idealne na każdą okazję

Ciasto z musem czekoladowym to wypiek, który możesz podać zawsze – niezależnie od okazji. Warto zaserwować je do popołudniowej kawy np. z przyjaciółką. Może też zastąpić klasyczny tort, jeśli wierzch dodatkowo udekorujesz lekkim kremem i ozdobisz zgodnie z własnymi preferencjami.

Chociaż mus czekoladowy smakuje wyśmienicie jako podstawowy deser, ma znacznie szersze zastosowanie. Przełóż nim swoje ulubione ciasto czekoladowy, aby delektować się wyjątkowym smakiem takiej kompozycji.

(Artykuł zewnętrzny)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Konecki24.pl




Reklama
Wróć do