Wieniec pizzowy z nadzieniem pieczarkowym przygotowany przez Patrycję Plutę i Patrycję Lizieńczyk okazał się najsmaczniejszą potrawą przygotowaną w czasie V Powiatowego Konkursu Kulinarnego MasterChef organizowanego przez konecki Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3.
Już po raz piąty odbył się V Powiatowy Konkurs Kulinarny MasterChef. W tym roku postawiono na "Włoskie smaki". Zgodnie z regulaminem młodzi kucharze amatorzy mieli za zadanie przygotowanie dań z bogatych kart kuchni włoskiej. Do kulinarnych zmagać organizowanych przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Końskich przystąpiło sześć zespołów z trzech szkół z terenu powiatu koneckiego. Wszyscy na przygotowanie swoich dań mieli nieco ponad godzinę. Zamówione wcześniej niezbędne produkty zapewniali organizatorzy.
Zadaniem dwuosobowych ekip było nie tylko przygotowanie potraw, ale również prezentacja przed jurorami. Dania oceniali: Beata Fidor, dyrektor ZSP nr 3 wraz z nauczycielami Małgorzatą Kassyk, Iwoną Szczepanik oraz Sylwia Armada ze Starostwa Powiatowego i Michał Szewczyk, właściciel koneckiej pizzerii "Piecownia" serwującej prawdziwą włoską pizzę.
Kacper Pluta i Dominik Rutkowski z SP nr 2 w Końskich przygotowali spaghetti carbonara. Marta Cholewa i Wiktoria Czarnota z SP nr 2 zaproponowały faszerowany makaron lumaconi, Mikołaj Dulewicz i Daniel Fidor z SP w Miedzierzy serwowali lazanię, Patrycja Pluta i Patrycja Lizińczyk z SP w Fałkowie przygotowały wieniec pizzowy oraz koktajl owocowy w kolorze flagi Włoch. Julia Wardzichowska i Aleksandra Szmit z SP w Rogowie zaproponowały maron muszelki nadziewany farszem szpinakowym. Zuzanna Zygmunt i Marta Kucharska z SP w Rogowie upiekły pizzę margherittę.
Jurorzy mieli bardzo trudne zadanie, bo wszystkie dania były przygotowane na bardzo wysokim poziomie. - Cieszę się, że w tym roku w naszym konkursie udział wzięły aż dwie drużyny męskie drużyny, bo do tej mieliśmy zwykle żeński skład. Wszystkie serwowane dania były pyszne, a młodzi kucharze umieli je zarówno zaprezentować jak i opowiedzieć o tym, jak je przygotowywali - mówi dyrektor Beata Fidor.
Ostatecznie jurorzy zdecydowali, że tytuł powiatowego MasterChefa otrzyma duet Patrycja Pluta i Patrycja Lizińczyk z SP w Fałkowie przygotowały wieniec pizzowy oraz koktajl owocowy w kolorze flagi Włoch. Doceniono zarówno formę podania jak i smak wieńca z pieczarkowo-serowym nadzieniem oraz koktajlu. - Przepis to wynik naszych poszukiwań, ale też sporo autorskich pomysłów. Udało nam się wypracować taki właśnie efekt - mówi Patrycja Pluta. - Lubimy kuchnię włoską i cieszymy się, że jurorom właśnie przypadł do gustu nasz wieniec - dodaje Patrycja Lizińczyk.
Drugie miejsce zajął duet Marta Cholewa i Wiktoria Czarnota z SP nr 2 w Końskich, a trzecie Mikołaj Dulewicz i Daniel Fidor z SP w Miedzierzy. Do najlepszych trafiły nagrody m.in. sprzęt kuchenny ufundowany przez Starostwo Powiatowe oraz Michał Szewczyk. Wszystkim gratulowali jurorzy oraz Krzysztof Stachera, naczelnik Wydziału Polityki Społecznej, Oświaty i Zdrowia koneckiego starostwa.
Słowa uznania należą się nauczycielkom "Ekonomika", które koordynowały konkurs. Wzorowo z tego zadania wywiązały się panie: Ewelina Ciszek, Anna Konieczna-Milcarz, Magdalena Dziuba.
Komentarze opinie