- Kto raz spróbuje nie pożałuje - tak o boczniakach czyli grzybach hodowanych w Miedzierzy, w gminie Smyków, mówi Michał Mytkowski, prowadzący hodowlę. Grzyby właśnie zdobyły prestiżowy tytuł Top Produkt przyznawany przez w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie".
To duży sukces Gospodarstwa Upraw Grzybów i Grzybni Mytkowski. Loża Ekspertów w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" przyznała grzybom maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Przewodniczącym jury jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni). Z wyróżnienia cieszy się Michał Mytkowski, właściciel gospodarstwa. - Naszą działalność w Miedzierzy rozpoczęliśmy od 2005 roku i systematycznie od 10 lat umacniamy swoją pozycje na rynku krajowym i zagranicznym - mówi.
Na wiele sposobów
Boczniaki na początku były nowością, do której wiele osób podchodziło z rezerwą. Szybko jednak stały się alternatywą dla pieczarek, a sięgać po nie zaczęło coraz więcej osób szukających kuchennych inspiracji. - Powiedziałbym, że kto raz spróbuje nie pożałuje. Boczniak najchętniej przyrządzany jest a`la schabowy lecz duża popularnością cieszą się flaczki z boczniaka oraz boczniaki grilowane. Wiele osób robi również smaczne sałatki - opowiada pan Michał. To jednak nie wszystko, bo boczniaki można mrozić, suszyć, solić, kwasić oraz marynować. Godła promocyjne Top Produkt wręczono już po raz dziewiętnasty. Patronem honorowym programu Doceń polskie , w ramach którego nagradza się żywność najwyższej jakości, jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak smakuje boczniak?
Pleurotus ostreatus, czyli Boczniak, jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych.Jednocześnie, jest grzybem ekologicznym o wysokich walorach konsumpcyjnych i zdrowotnych. Klienci doceniają walory smakowe, zapachowe i wartości odżywcze grzyba zawierającego witaminy z grupy B, PP, związki mineralne (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk), a także wartościowe białko. Obecny w grzybie kwas foliowy i enzymy przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W boczniaku odkryto również obecność B-D-glukanu, substancji działającej przeciwnowotworowo.
Komentarze opinie